Almanya Kürtçe bildiği için İspanyol aktivisti sınır dışı etti

Alman devleti Kürt özgürlük mücadelesini destekleyen İspanyol aktivist Maria V.’yi sınır dışı ederek, 20 yıl boyunca ülkeye girişini yasakladı. Maria’nın iyi düzeyde Kürtçe bilmesi ve bilgi-birikimini Kürtler için kullanmasını gerekçe gösterdi.

Almanya’da 28. yılını dolduran Kürt özgürlük hareketine yönelik yasak ve kriminalizasyon siyaseti, devletin güvenlik birimlerinin aldığı son bir kararla yeni boyut kazandı.

Maria V. isimli İspanyol aktivistin Kürt organizasyon ve kurumlarla bağlantılı çalışmalar yürüttüğünü iddia eden Alman devleti skandal bir karara imza atarak, onu sınır dışı etti. İspanya’ya gönderilen Maria V., 20 yıl boyunca Almanya’ya giremeyecek.

Avrupa Birliği’nin (AB) üye ülkelerin vatandaşları için uygulanan “isteyen her vatandaş her ülkede yaşayabilir” yasasını da hiçe sayan Alman devleti, Kürtlerle bağlantıyı öne sürerek, ilk kez bir AB vatandaşına “20 yıl ülkeye giriş yasağı” koymuş oldu.

Ayrıca Kürt halkının özgürlük mücadelesini destekleyen bir enternasyonaliste yönelik Almanya’nın ilk kez hayata geçirdiği bu uygulama, 26 Kasım 1993 yılından itibaren uygulanan PKK yasağının yıldönümüne denk gelmesi de dikkat çekti.

‘SUÇU’ KÜRTÇE BİLMESİ, KÜRTLERİN YANINDA OLMASI!

Alman makamlarının sınır dışı kararına ilişkin ANF’ye bilgi veren Maria V., söz konusu karardan geçtiğimiz Ekim ayında, Saksen Eyaleti’nin Halle kentinde Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldığı sırada haberdar olduğunu belirtti.

Üç sivil giyimli polis memurunun Magdeburg’daki Yabancılar Dairesi’nin aldığı sınır dışı kararına ilişkin yazıyı kendisine ilettiğini hatırlatan Maria V., “Bana ülkeyi terk etmem için 30 gün sürem olduğumu söylediler, bu süre bugün bittiği için Almanya’yı terk etmek zorunda kaldım” dedi.

Kararın hiçbir mahkeme ve yargı birimi tarafından alınmamasından dolayı devlet güvenlik birimlerinin keyfi uygulamasıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden İspanyol aktivist, kararda yer alan skandal ifadelere ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Sınır dışı kararına gerekçe olarak benim iyi düzeyde Kürtçe bilmem, Kürt kurum/kuruluşlarına gitmem, Kürtlerle ilgili gösteri ve panellere katılmam gösteriliyor. Almanya’da ailemden hiç kimsenin olmamasına rağmen yıllardır burada olduğum ve ideolojik açıdan donanımlı olduğum öne sürülüyor, bilgi/birikimimi de Kürtler için kullanmam suç sayılmış.”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yapılan gösterilere katılması ve Almanya'nın tanınmış doğa hareketlerinden Hambacher Forst’un direnişinde yer alması da sınır dışı kararının gerekçeleri olarak gösterildiğine dikkat çeken Maria V., “Saksen Anhalt İdaresi’nin bana yönelttiği tüm suçlamalar izin alınarak gerçekleştirilen tamamen yasal ve barışçıl etkinlik ile gösteriler. Benim Almanya’da hiçbir yasa dışı faaliyetim yok, fakat bana rağmen beni sınır dışı ettiler. Bundan dolayı da bu yasa dışı karara karşı hukuk mücadelesi vereceğim, zaten avukatım aracılığıyla karara itiraz ettik ve yasal süreci başlattık” diye konuştu.

‘AMAÇ ENTERNASYONİSTLERE GÖZ DAĞI VERMEK’

Enternasyonalist duruşundan ve Kürt halkının verdiği mücadelenin yanında olduğu için böyle bir uygulamayla maruz kaldığını belirten Maria V. “Kürt halkına karşı devlet terörün son bulması, Kürtlerin de diğer halklar gibi özgür ve eşit yaşamalarını istiyorum. Ancak Alman devletine göre bir İspanyol’un böyle bir şey istemesi ve Kürtlerin dertlerini iyi anlamak için iyi düzeyde Kürtçe öğrenmesi suç. Benim şahsımda Alman devleti enternasyonistlere göz dağı vermek istiyor, niyetleri diğer halklardan aktivistleri Kürt halkından koparmak” dedi.

Sınır dışı kararının 26 Kasım’a denk getirilmesine de dikkat çeken Maria V. devamla şu değerlendirmede bulundu: “Bana kalırsa bu kararın benim şahsımda PKK yasağının yıldönümü olan 26 Kasım’da uygulanması tesadüf değil. Fakat sizin aracılığınızla Kürt halkına şu mesajı iletmek istiyorum; hiçbir şekilde böylesine hukuk dışı uygulamalar beni ve diğer aktivistleri/enternasyonalistleri korkutamaz, bizler nerede olursak olalım, her koşulda mücadelenizin yanında olacağız.”