Avesta: Özerklik Êzidîlerin hakkıdır

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, "Özerklik Êzidîlerin hakkıdır, Irak bunu kabul etmeli" mesajını verdi.

MXDŞ’nin gerçekleştirdiği kongreye yazılı bir mesaj gönderen KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Şengal’deki Êzidîleri bize emanet etti. Bizler her zaman Êzidî toplumuna hizmet edeceğiz ” dedi.
Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin (MXDŞ), Şengal’de bulunan Azadî Salonu’nda gerçekleştirdiği 4’üncü kongresi devam ediyor.
Kongreye 250 delegenin yanı sıra kanaat önderleri, şarkıcı, gazeteci, kadın ve gençlik örgütü, sivil toplum kuruluşları, farklı toplumlardan 50 kişi, Avrupa ve Rusya’dan yaşayan Êzîdiler katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Şengal Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Riham Hico, “Amacımız yalnızca Şengal sorununu değil, Irak’taki tüm sorunları çözmektir. 4’üncü kongre Êzidî toplumunun siyasi, toplumsal, kültürel ve eğitim alanında gelişmesi için önemli bir adımdır” dedi.
Açılış konuşmasının ardından 2014 Şengal Katliamı, katliama karşı sergilenen direniş, Şengal’in özgürleştirilmesi, demokratik özerk yönetim sisteminin kuruluş hazırlıklarını konu alan bir sinevizyon izlendi. Sinevizyon ardından kongre için gönderilen mesajlar okundu. Birçok önemli şahsiyet ve sivil kuruluş kongreye başarı mesajları diledi. Irak Parlamento adayı Merwa Mirad Şêxkalo, Şengal Kaymakamı Fehed Hemid, Irak Parlamentosu PADÊ adayı Şêx Semir, YBŞ komutanlığı adına Dijwar Feqir, Rusya Êzidîleri adına Mamoste Eziz, gönderdikleri mesajlarında Şengal Özerkliğinin garanti altına alınması ve savunulması için çalışmalar yapma çağrılarında bulundu.
Ayrıca Cizre Kantonu Êzidî Evi, Şengal Yurtdışı Meclisi, Şengal Eşayiri Meclisi de kongreye mesajlarını gönderdi.

DEMOKRATİK ÖZERKLİĞE DİKKAT ÇEKTİ

Kongreye KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi  Sozdar Avesta da mesaj gönderdi. Avesta, mesajında kongrenin önemine dikkat çekerek, bütün bileşenlerin Şengal Demokratik Özerk Meclisi kongresine katılması gerektiğini ve herkesin bu kongreyi kendi iradeleri gibi görmeleri gerektiğini belirtti.
Şengal’in özerkliğinin önemine vurgu yapan Sozdar Avesta, “Esas çalışma kadın ve gençlerin öncülük ettiği Demokratik Özerklik çalışmasıdır. Kadın ve gençler özerkliğe önem veriyor ve öncülük ediyor. Genç ve kadınlar mecliste de yer almalı ve çalışmalara öncülük etmeliler" dedi.
Êzidî halkının meşru haklarını talep ettiğini söyleyen Sozdar Avesta, “Özerkliğin elde edilmesi için önemli günler. Êzidî Fermanı tüm dünyada soykırım olarak kabul ediliyor. Belçika ve Hollanda parlamentoları soykırımı kabul etti. Ancak bu tek başına yeterli değil. Bu karar uygulamaya konulmalıdır. Özellikle biz kendimize inanmalıyız ve Şengal Demokratik Özerkliğini garanti altına almalıyız” şeklinde konuştu.

IRAK'A ÇAĞRI

Yahudi soykırımını örnek veren Avesta, Êzidî toplumunun amacının devlet kurma değil kutsal topraklarda özgürce yaşamak olduğunu dile getirdi. Sozdar Avesta, “Özerklik hakkımızdır. Herkes bilmelidir ki Êzidî toplumu artık kendini savunabiliyor. Savunmasını, yönetimini kimseye teslim edemez. Irak kanunlarında da bu var. Faşist Türk devleti bunun önünü kapatmak istiyor. KDP de aynı şekilde” dedi.
Şengal özerkliği konusunun Irak hükümeti ile tartışılması gerektiğini ifade eden Sozdar Avesta, şunları belirtti: “Bu konu Irak ile iyi bir şekilde konuşulursa Irak diyaloga kapalı olmaz. İyi bir çalışma ve diyalog bu sorunu çözebilir. Irak Êzidî halkının haklarını tanımalıdır. Êzidîlerin Irak’a bir zararı olmayacaktır. Aksine ortak yaşamı güvenceye alacak ve yeni bir model gelişecek.”

'GÖÇ EDENLER TOPRAKLARINA DÖNMELİ'

Sozdar Avesta, göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin durumuna ilişkin, “Göç edenler kutsal topraklarına geri dönmeli. Halkımız kamplarda esir alınmış durumda. Êzidîlerin esir alınmasına son verilmeli. Êzidîler tellerle ablukaya alınmış, her gün çadırları yanıyor. İradeleri ellerinden alınmış. Halkımızı topraklarına geri dönmeye, yerlerini yeniden inşa etmeye çağırıyoruz. Ancak bu şekilde özgürleşebilirler. Bu kongre Êzidxan, Avrupa, Rusya ve dünyanın diğer ülkelerindeki Êzidîler için kararlar almalı. Avrupa’dakiler başta olmak üzere tüm Êzidîler Şengal Özerkliği için çalışmalarını arttırmalı” ifadelerini kullandı.

BİRLİK MESAJI

Êzidî gençlerini YBŞ, YJŞ ve Asayişe katılmaya, Şengal’deki direngen kadınları da Demokratik Özerk Êzidxan için öncülük etmeye çağıran Sozdar Avesta, “Bütün aşiretleri bu sürece güçlü bir şekilde katılmaya çağırıyorum. Bu tarihi ve önemli bir süreçtir. Birliklerini güçlendirmeli ve Êzidî toplumunun çıkarlarını esas almalılar. Bütün din adamlarını mecliste yer almaya, kültürel ve dini öncülük etmeye çağırıyorum” şeklinde konuştu.

'ÖNDER APO ÊZİDÎLERİ BİZE EMANET ETTİ'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Êzidî toplumuna yaklaşımına dikkat çeken Sozdar Avesta, “Êzidî toplumu olarak Önder Apo’ya minnettarız. Önder Apo Êzidî toplumunu bize emanet etti. Önder Apo’ya bir kez daha her zamandan daha fazla Êzidî toplumuna hizmet edeceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.
Sozdar Avesta’nın mesajı “Jin jiyan azadi” sloganıyla sona erdi.
Kongrede konuşma ve mesajların ardından MXDŞ Eşbaşkanlığı’nın ve  Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Komitesi’nin raporu okunacak. Raporların okunması ardından örgütsel değerlendirmeler yapılacak. Daha sonra öneriler sunulacak, kararlar alınacak.
Kongrenin ikinci gününde ise Şengal Demokratik Özerk Meclisi seçimi yapılacak, Şengal Demokratik Özerk Meclisi Divan Eşbaşkanlığı oluşturulacak.