Aydınlık yüzleriyle dünyaya ışık saçan 6 yoldaş

Altı savaşçıydılar, altı yoldaş… Serxwebûn'um, Loqman'ım, Baran'ım, Akif'im, Şervan'ım, Aslan'ım. Bunlar bizim için canlarını feda eden savaşçılardı. Onların aydınlık yüzleri şimdi dünyaya ışık saçıyor.

Kuzey Kürdistan'ın en yüksek dağı her gerillanın aşık olduğu Ağrı Dağı'dır. Birçok gerilla Ağrı Dağı'na ilişkin hislerini günlüğüne yazıyor. Agirî Azad da Serhat eyaletinde olan Ağrı Dağı'na ilişkin 2022 yılındaki anılarını günlüğüne yazarak Ağrı Dağı'nda şehit olan gerillaları anıyor.

Agirî Azad, günlüğünde Ağrı Dağı'nda şehit düşen 6 gerillaya ilişkin şunları belirtiyor:

Ağrı Dağı'na baktığınızda 31.12.2020 yılında şehit düşen savaşçılar için ne kadar üzüldüğünü göreceksiniz. Ağrı Dağı'nın hüznü şehit 6 arkadaşın intikamı alınana kadar bitmeyecek.

Küçük Agirî ağlıyor,  feryat ediyor ve büyük Agirî'ye şu çağrıyı yapıyor:  Daha ne zamana kadar böyle devam edeceğiz, daha kaç savaşçı kaybedeceğiz? Altı savaşçıydılar, altı yoldaştılar, Serxwebûn'um, Loqman'ım, Baran'ım, Akif'im, Şervan'ım, Aslan'ım… Bedel ödendiğini biliyordum ama bu kadar ağırını düşünemezdim. Bak, bunlar bizim için canını feda eden savaşçılar. Arka arkaya vermiş gidiyorlar. Heval Şervan, Serxwebûn'un önünde, Akif, Loqman, Aslan ve Baran heval de arkalarından gidiyor.

Onların aydınlık yüzleri dünyaya ışık saçıyor, bak nasıl da el ele vermişler ve beni izliyorlar. Her birinin elinde bir güvercin var. Hepsinin güvercini beyaz, birbirlerine bakıyorlar ve güvercinlerini gökyüzüne salıyorlar. Güvercinlerini uçurduktan sonra arkadaşlarıyla vedalaştılar ve yine yolculuklarına devam ettiler.

GÜCÜMÜZÜ ŞEHİT ARKADAŞLARIMIZDAN ALIYORUZ

Kürdistan’ın özgürlüğünün bedelsiz olmadığını söyleyen Agirî, şehadetin anlamına şu sözlerle dikkat çekiyor: "Büyük Agirî de bu durumdan çok etkileniyor ama etrafındakilere bunu hissettirmek istemiyor ve gözyaşlarını bastırıyor. Kendi kendine sessizce konuşuyor ve şöyle diyor: Ah ah, benim küçük Agirî'm! Duygularını, görüşlerini ve çığlıklarını anlıyorum. Şimdi bağırmak ve yüksek bir sesle neden diye sormak istiyorum. Ama düşmanımızın bu çığlığa sevineceğini bildiğim için çığlığımı gizli tutuyorum. Agirî, başını kaldır ve etrafına bak, Önderliği düşün. Düşman'ın “Hayali Kürdistan Ağrı Dağı'na gömüldü” sözlerini hatırla.

Bu halkı ve seni kim ölüm uykusundan uyandırdı? Rêber Apo değil miydi? Bu yüzden isyan etti, bize ve tüm dünyaya Kürdistan'ın kurtuluşunun, bu halkın kurtuluşunun, sizin ve benim bu sınırlardan kurtuluşumuzun çok büyük bedellerle ödeneceğini söyledi. Özgürlüğe ulaşmak kolay olmadığı için bunca yıldır büyük bedeller ödüyoruz. Bu yüzden kalk ve gözyaşlarını sil. Şehadet özgürlüğün temelidir, güç kaynağıdır. Gücümüzü şehit arkadaşlarımızdan alıyoruz. Şehitlerimize kanlarını yerde bırakmayacağımıza ve onların izinde olacağımızın sözünü verdik.

Küçük Agirî! Başını kaldır ve Büyük Agirî'ye bak, özgürlük savaşçılarına bak! Ne olursa olsun düşmanı sevindirmeyeceğiz. Ne kadar büyük bedeller ödesek bile düşmana topraklarımızı bırakmayacağız. Küçük Agirî, başını Büyük Agirî'nin dizlerine koy ve güneşin etrafındaki 6 güvercine bak. Daha sonra büyük Agirî, Küçük Agirî'ye; kalk, özgürlük savaşçılarının gözü bizde. Kalk, özgürlük savaşçıları ile ele ele verme zamanı. Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğünü sağlama zamanı… Şehitlerin intikamını alma ve Kürdistan'ı özgürleştirme zamanıdır."