Ayten Dersim: Savaşı tüm şehirlere yaymalıyız

PAJK Koordinasyon Üyesi Ayten Dêrsim, "Tüm Kürt halkı devrimci hamleye seferberlik ruhuyla katılmalı. Kürt halkı gerillanın direnişinden ilham almalı. Özgürlüğü garantiye almalıyız. Savaşı tüm şehirlere yayabilmeliyiz" dedi.

PAJK Koordinasyon Üyesi Ayten Dêrsim, Medya Haber'de Gazeteci Arjîn Baysal’ın sorularını cevapladı.

Konuşmasına Haziran'da şehit düşen PKK öncü kadroları Diyar Xerîb (Helmet), Salîh Cîzre, Dr. Hüseyin, Leyla Agirî şahsında tüm devrim şehitlerini anarak başlayan PAJK Koordinasyon Üyesi Ayten Dersim, 30 Haziran 1996’da Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı’ya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Heval Zîlan'ın (Zeynep Kınacı) eylemini gerçekleştirdiği dönem ve zaman ‘artık kendini tekrarlayan bir savaş taktiği dönemine denk geldi. Heval Zîlan hem Önder Apo’ya uygulanmak istenen komployu boşa çıkarmak hem de yeni bir taktiğe geçilmesi için eylemini gerçekleştirdi. Bu anlamda bir öncü güç oldu. Şehit Zeynep Kınacı, bir yıllık gerilla olarak tek başına bir orduyu yerle bir etti. 30 Haziran Eylemi, bilinçlenen bir Kürt kadınını, özgürlükle temas halinde olan bir toplumu, bu özgürlükten nasibini almış militanları, bu özgürlükte kendini yoğurmuş bir hareketi bitirmenin mümkün olmadığını düşmana gösterdi."

Aynı faşist zihniyete sahip olan AKP-MHP iktidarının PKK’ye karşı yürüttüğü savaşta Zagroslar’da çakılı kaldığını vurgulayan Ayten Dersim, bu yenilgisinin onun son çırpınışları olduğunu belirterek, bunun öfkesiyle Şengal, Rojava, Maxmur, Güney Kürdistan’a yoğun bir şekilde saldırdığını dile getirdi.

 'BU DAĞLAR BİZİM'

PKK’nin 50 yıllık direnişinin bugün geldiği noktayı değerlendiren PAJK Koordinasyon Üyesi Ayten Dersim, “Yola çıktığımız ilk günden itibaren biz Kürt halkının özgürce yaşayabileceğinin inancını inşa ettik, ektik; bugün o inanç yeşerdi, meyvesini vermeye başladı. Zîlan gerçekliği artık somutlaştı, pratiğe yansıdı. Bize düşen görev bugün bunun meyvesini veren Medya Savunma Alanları’ndaki gerilla gücümüzün direnişine katılmaktır” dedi.

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda uğradığı hezimeti, “Bu dağlar bizim dağlarımız, biz bu dağların çocuklarıyız. Bir çete gücün, savaş gücü kalmamış bir Türk askerinin Zagroslar’da barınması mümkün değildir" sözleriyle açıklayan Dersim, Gerila TV’de yayımlanan çatışma görüntülerini hatırlatarak faşist Türk devleti tarafından öne sürülen askerlerin amaçsız ve ideolojisiz olduğunu vurguladı. Fedaileşerek şehit düşen gerillaları anan Ayten Dersim, “Özgürlüğün bedeli ağır ama yaşamı onurlu olur” dedi.

'SAVAŞI YAYMALIYIZ'

Tüm Kürt halkının Kürt Özgürlük Hareketi’nin başlattığı devrimci hamleye seferberlik ruhuyla katılması gerektiğini dile getiren Ayten Dêrsim, “Kürt halkı gerillanın direnişinden ilham almalı, direnişine direniş katmalıdır. Özgürlüğü garantiye almalıyız. Bu yüzden savaşı tüm şehirlere yayabilmeliyiz. Zîlan’a bağlılık, Zîlanlaşmak, Zîlan çizgisinde yürümek bunun ifadesidir” diye belirtti.

 'DÜŞMANIN OYUNUNU BOZDULAR'

Haziran Şehitleri’nden Filiz Yerlikaya (Gulan) ve Sema Yüce'yi (Serhildan) anan PAJK Koordinasyon Üyesi Ayten Dersim, “Heval Gulan, kendisini Heval Zîlan’ın fedailik çizgisinde eğitmişti. Egemen, gerici, yetmez duruşlar karşısında her zaman bir militan duruşu vardı. Bu yüzden tasfiyeci ve ihanetçi çizginin Heval Gulan’a yönelimi aslında Zîlan çizgisine bir yönelimdi” dedi.

Zindan koşullarında devletin tüm teslim alma ve ihaneti dayatma baskılarına rağmen yüksek bilinç ve iradesiyle bu oyunu bozan Sema Yüce için de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Heval Sema, ‘8 Mart’tan 21’e Mart’a bir köprü olmak istiyorum’ sözleriyle bizlere, Önder Apo’nun yarattığı Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nde kendimizi yaşamsallaştırmamız ve eğitmemiz gerektiğinin talimatını verdi.”

Ayten Dersim, uzun yıllar mücadele yoldaşlığı yaptığı Leyla Agirî’yi de şehadetinin üçüncü yılında anarak, "Heval Leyla birçok sahada yer aldı. YJA Star’da komutanlık yaptı, ilk Jineoloji çalışmalarında yerini aldı. Hepsinde başarmanın büyük heyecanını yaşadı. Kadın mücadelesinde duruşu çok net olan bir arkadaştı. İç sorgulamaları güçlü olan ve kadın mücadelesinde kendi iç mücadelesini çok derinden yürüten bir arkadaştı" dedi.

'İHANETÇİLERDEN HESAP SORULACAK'

Son olarak PKK’ye karşı faşist Türk devleti ile işbirlik içerisinde olan KDP'ye değinen Ayten Dersim, Güney Kürdistan ve tüm Kürt halkının bu kirli savaşı doğru okuyup ihanet çizgisine karşı direniş ve mücadelenin esas alınması gerektiğini vurguladı. Ayten Dersim, TC-KDP’ye ajanlık yapan, istihbarat sağlayan, dökülen Kürt kanında parmağı bulunan herkesten hesabın sorulacağını belirterek bu ihanet çizgisinin PKK mücadele tarihinde hiçbir zaman başarıya ulaşmadığını söyledi.