CPT İmralı’ya gittiğini açıkladı

CPT, bir heyetle birlikte 20-29 Eylül 2022 tarihleri arasında Türkiye'ye ziyareti kapsamında İmralı’ya da gittiğini açıkladı.

Avrupa Konseyi İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezanın Önlenmesi Komitesi (CPT), bir heyetle birlikte 20-29 Eylül 2022 tarihleri ​​arasında Türkiye'ye geçici bir ziyaret gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ziyaretin temel amacının, yabancılar mevzuatı kapsamında gözaltına alınan yabancı uyrukluların muamele ve tutukluluk koşulları ile sınır dışı edilmeleri bağlamında kendilerine uygulanan prosedürleri incelemek olduğunu belirten CPT, isim vermeden İmralı’da bulunan dört tutsağa yönelik muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne de gittiğini belirtti. Açıklamada, “Mahpuslara sunulan toplumsal faaliyetlere ve dış dünya ile ilişkilerine özel önem verildi” denildi.

Ziyaret kapsamında Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü ve İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarının üst düzey yetkilileriyle de CPT'nin İmralı Cezaevi'ne ilişkin uzun süredir yaptığı tavsiyelerin uygulanması konusunda istişarelerde bulunduğunu söyledi.

CPT, ziyaretin sonunda ise heyet ön gözlemlerini Türk makamlığına sunduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi (AK) üyesi 46 ülkede bulunan hapishaneleri, muhatap hükümetlerin iznini almadan ziyaret edebilen tek uluslararası kuruluş olan CPT, 1999’dan bu yana 8, son 10 yılda ise sadece üç kez İmralı’ya heyet gönderdi. En son 6-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında altı kişilik CPT heyeti İmralı’ya uğramıştı.