Dezavantajlı Diyar’a adliyede yer yok!

Özalp’ta 2020’de tutuklanan 48 kişiden geriye tek tutsak, Belediye Meclis Üyesi Nevzat Öner kaldı. Mahkeme hakimi, babasını görmek için duruşmaya gelen dezavantajlı oğlu Diyar Öner için; “ Bunu buraya niye getirdiniz, ben doktor muyum” diyerek çıkıştı.

Van’ın Özalp ilçesinde 14 Mayıs’ta Memedalan Mahallesi yakınlarında belediye ait araca yapılan silahlı saldırı sonrası, aralarında HDP’li belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 48 kişi gözaltına alındı. Savcılıkta bırakılan 8 kişinin ardından yapılan duruşmalarda 32 kişi,  23 Eylül 2021 günü Van 2. Ağır ceza mahkemesinde görülen son duruşmada ise 7 kişi serbest bırakıldı. Ancak HDP’li Belediye Meclis Üyesi Nevzat Öner’in tutukluluk halinin devamına karar verildi.

DURUŞMAYA KUCAKTA TAŞINARAK GETİRİLDİ

HDP’li Belediye Meclis Üyesi Nevzat Öner’in eşi de aynı dosyada tutuksuz yargılanıyor. Haftada iki gün emniyete gidip imza veren Adalet Öner, aynı zamanda 3 çocuğa bakıyor. Bu çocuklardan biri de doğuştan yüzde 99 dezavantajlı olan 15 yaşındaki Diyar Öner. Diyar Öner, dün engelli geçidinin olmadığı adliye binasında kucaklarda taşınarak mahkemeye, babasını görmeye geldi. Burada el kol hareketleriyle babasının dikkatini çekmeye çalışan Diyar Öner, sık sık mahkeme heyetinin uyarılarına maruz kaldı.

MAHKEME BAŞKANI: BUNU NİYE GETİRİYORSUNUZ, BEN DOKTOR MUYUM?

Konuya ilişkin bilgi veren anne Adalet Öner,  Diyar’ın mahkemelere geldiğinde kendilerine birçok engel çıkarıldığını söyledi. Van Adliye binasında engelliler için yapılan merdiven olmadığı için kucaktan taşınarak adliyeye getirdiklerini kaydeden Öner: “Son duruşmada ailece yaşadığımız dramı anlattım ve Diyar’ın durumunu anlatarak, mahkeme heyetinin bunu göz önünde bulundurması gerektiğini söyledim ama hakim, “ Ben doktor muyum” diyerek bana tepki gösterdi” dedi.

‘EŞİM SADECE SİYASET YAPTIĞI İÇİN TUTUKLU‘

11 ve 7 yaşlarında iki çocuğunun daha olduğunu söyleyen Öner, “Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde duruşmamız devam ediyor. Denetimle serbestlik kapsamında imza atıyorum. 15 günde bir olan imzam, her haftaya dönüştü. Haftada iki dosyaya imza atıyorum. İlgimizin olmadığı bir konuyla yargılanıyoruz ve mağduriyetimiz çok büyük. Dosyada bir tek eşim tutuklu kaldı. Eşim de suçsuz ve diğer duruşmada çıkacağına inanıyorum. Eşim sadece siyaset yapan bir insandı” diye konuştu.