Hamid: PKK halkın vicdanıdır, terör listesinden çıkarılmalı

Güney Kürdistanlı Ortadoğu analisti Niyaz Hamid, PKK’nin mücadelesi ve felsefesi ile “halkın vicdanı” olduğunun altını çizerek, ABD ve Avrupa Birliği’nin PKK’yi “terörist örgütler” listesinden çıkarması gerektiğini belirtti.

ANF’nin Kurmancî servisine konuşan Güney Kürdistanlı Ortadoğu analisti Niyaz Hamid, PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılmasının Ortadoğu krizlerinin çözümünde oynayacağı role dikkat çekti.

PKK’nin siyasi, ideolojik ve teorik bir düzeyi olduğunun altını çizen Hamid, “PKK halkın vicdanıdır. Özellikle yüz yıl sonra, işgalci dört ulus-devlet arasında parçalanan Kürt halkının vicdanıdır” dedi.

PKK’nin ABD ve Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması gerektiğini belirten Niyaz Hamid, PKK’nin listede tutulmasının “bölgedeki istikrarsızlık ve sorunların devamı anlamına geldiğini” kaydetti.

PKK’nin artık sadece bir parti ve hareket değil “Ortadoğu ve Dünya için bir proje haline geldiğini” ifade eden Hamid, bu projenin pratik değeri için de “tüm halkların birlikte yaşadığı Rojava”yı gösterdi.

Demokratik konfederalizm projesinin Ortadoğu ve dünyadaki krizler için çözüm olduğunu söyleyen Hamid, şunları dile getirdi:

“PKK’nin terörist örgütler listesinde tutulması faşizmin devam ettirilmesi, Kürdistan ve bölgede işgaller ve katliamların sürdürülmesidir (…) Eğer ABD ve Avrupa Birliği bölgeni istikrarını istiyorsa, Türkiye, İran, Suriye ve Irak gibi ulus-devletlerin çıkarlarına göre hareket etmemeli.”

Hamid, PKK’nin listede tutulmasının insan hakları ölçülerine de aykırı olduğunun altını çizdi.