Her ev Kürtçe okul olmalı

Tarihçi yazar İhsan Colemêrgî, her Kürt’ün, özellikle yurtseverlerin Kürtçenin yok olmaması için evlerini, birer Kürtçe eğitim yuvası haline getirmesi gerektiğini söyledi.

Kürt yazarlar İhsan Colemêrgî, Nezir Ölçek ve İkram İşler, çocukların Türkçe konuşmaya başlamasının ciddi bir tehlike olduğunu belirterek, Kürt konuşmanın, yazmanın ve yaşamanın evden başlayarak öncelikli olmasının önemini vurguladı.

Kürt tarihçi yazar İhsan Colemêrgi, ezilen halkların şahidinin dil ve kültürleri olduğunu, egemenlerin de bunları ortadan kaldırmaya öncelik verdiğini belirtti. Devletin, Kürtlerin ittifaksızlığından yararlanarak, dil ve kültür üzerindeki saldırının şiddetini arttırdığını kaydeden Colemêrgî, “Eğitim kurumlarının sayısını artırarak, Kürtlerin kendi dillerini ve kültürlerini unutturmaya çalışıyorlar. Bugün iki-üç yaşına gelen ve konuşmaya başlayan Kürt çocukları artık Kürtçe konuşmuyor” dedi. 

KÜRTLER İSTERSE ENGELLERİ AŞAR

Kürt halkının isterse Kürt dili üzerindeki tüm engelleri aşabileceğini veya en azından azaltabileceğini ifade eden Colemêrgî, “Kürtlerin kendi dili üzerinde çalışma yapması engelleniyor. Bu nedenle Kürt halkı ve siyasetçileri, hep birlikte Kürt diline sahip çıkmak için daha fazla çaba sarf etmeli, gayret göstermelidir. Kürt yurtseverler, Kürtçenin yok olmaması için evlerini, birer eğitim yuvası haline getirmelidir” şeklinde konuştu. 

 

SÖMÜRGECİLERİN BASKISI ALTINDA

Kürt yazar Nezir Ölçek ise Arap, Türk ve Farsların kültürlerinin bir çığ gibi Kürt dili ve kültürünün üzerine geldiğini ve çığ altında bıraktığını söyledi. Kürt aydın, yazar ve sanatçılarının, bu dilin gelişmesine katkıda bulunmak isteyenlerin, bu koşullarda çalışması gerektiğini ifade eden Ölçek, Kürt dili ve kültürünün yok olmaması için çığ altından çıkarmak gerektiğini belirtti.

KÜRTÇE KONUŞUP YAŞAMALIYIZ

Sokaklarda Kürt çocuklarının kendi ana dilinde değil, Türkçe konuştuklarına şahit olduğunu aktaran Ölçek, şöyle devam etti: “Bu da şu anlama geliyor; bizim dilimizin ve kültürümüzün geleceği olan çocukların da artık yavaş yavaş başka dil ve kültür içinde büyüdüklerini görüyoruz. Çocuklarımızı kendi dillerinden hikayeler, öyküler ve ninnilerle büyütmeliyiz. Çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Bu konuda herkes elinden geldiğinden daha fazla çalışmalıdır. Kürtler, çocuklarını kendi dilleriyle ve kültürleriyle büyütmelidir. Her Kürt, kendi evini okula dönüştürmelidir. Kürtçe konuşup Kürt kültürüyle yaşamalıdır.” 

 

KENDİMİZE GELMEK ZORUNDAYIZ

Kürt yazar İkram İşler, çocukların artık Türkçe konuşmaya başladığına dikkat çekerek, “Bu öyle bir hale geldi ki, son kuşak özellikle erime, yok olma dönemi yaşıyor. Kürtler, bunun altından mutlaka kalkacak. Durum tersine dönecektir. Bu açıdan umutluyuz” dedi.

Bir şeyler yapılmaması durumunda ileride ciddi sıkıntılar yaşanacağını vurgulayan İşler, şunları dile getirdi: “Çocuklarımız bir kuşak önce Türkçe bilmezken, bir kuşak sonra Kürtçe bilmeyecek kadar asimilasyon çok ciddi boyutlara ulaştı. Evimizde dilimizi ve kültürümüzü yaşatmalıyız. Kendi dilimizle televizyonlar izlenmeli, kendi dilimizle yaşamalıyız, düşüncelerimizi kendi dilimizle dile getirmeliyiz. Asimilasyonun önüne geçmeliyiz. Tüm aydınlarımız silkelenip kendilerine gelmek zorunda. Bütün gazetecilerimiz, yazarlarımız hepsi Kürtçeye çok özel önem vermelidir.”