HPG Metina’da şehit düşen üç gerillanın kimliklerini açıkladı

Halk Savunma Güçleri (HPG) Güney Kürdistan’ın Metîna alanında şehit düşen üç gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre 27 Eylül 2021 günü Türk ordusunun gerçekleştirdiği bombardıman sonucunda Hesekê doğumlu Abdurrahim Hişam (Serhat Rojava), Mardin doğumlu Ahmet Akyol (Şerzan Aydın) ve Şırnak doğlu Ercan Yıldız (Gelhat Goyi) şehit düştü.

HPG açıklamasında şehit gerillalara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Serhat yoldaşımız Rojavayê Kurdistan’ın Hesekê kentinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Başta Önder Apo olmak üzere partimizin yıllarca Rojava alanında yürüttüğü çalışmalar neticesinde ulusal bilincin gelişmesi ile Serhat yoldaşımızın ailesi de partimizi tanımış ve yurtseverlik görevlerine sahip çıkmıştır. Böylesi bir ailede doğup büyümüş olması Serhat yoldaşımızın da partimiz PKK’yi yakından tanımasına vesile olmuştur. Rojava Devrimi’yle birlikte Önder Apo’nun halkların kardeşliğini, kadın özgürlüğünü ve demokratik toplumu esas alan felsefesinin bu alanda yaşamsallaşmaya başlamasıyla birlikte Serhat yoldaşımız derinden etkilenmiş ve arayış içerisine girmiştir. Bu arayışları sonucunda, gelişen devrim sürecine aktif katılmıştır. El Nusra çetelerinin Serêkaniyê’ye saldırısı sırasında genç yaşta olmasına rağmen halkımızı korumak için cepheye koşmuş ve yaşanan savaş sırasında yaralanmıştır. Buna rağmen mücadeleye daha fazla sarılmış ve zaferin ancak mücadelede ısrarla mümkün olabileceğinin en iyi örneklerinden biri olmuştur.

Serhat yoldaşımız daha sonra Önder Apo’yu ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni kaynağından öğrenmenin en doğru yolunun gerilla saflarına katılarak olacağına karar vererek yüzünü Kürdistan dağlarına dönmüştür. Serhat yoldaşımız genç yaşta ulaştığı bu bilinç düzeyini aynı zamanda pratikleştirerek özlü bir Apocu militanlık örneği sergilemiştir. Gerilla saflarına katıldıktan sonra da sürekli kendisini geliştirmek istemiş, bunun için önemli bir çabanın sahibi olmuştur. Özellikle kendisini derinden etkileyen Apocu felsefeyi anlamak ve bu felsefeye göre bir yaşamın sahibi olmak istemiş, böylece büyük bir saygı ve sevgiyle bağlı olduğu şehit yoldaşlarına layık olabileceğini bilmiştir. Yaklaşık olarak 6 yılı bulan yoğun savaş sürecinde Kürdistan gerillasının üstlendiği misyonun farkında olan Serhat yoldaşımız bu misyonun gerekliliklerini yerine getirebilmek için özellikle askeri alanda önemli yoğunlaşmalar yaşamıştır. Yeni dönem gerillacılığının zaferi kazanacağına yürekten inanmış, gerekliliklerini yerine getirebilmek için büyük uğraş vermiştir. Aldığı askeri eğitimlerle profesyonel bir gerilla olmuş ve savaşın en sıcak yaşandığı alanlardan biri olan Metîna’da düşmanın işgal girişimine karşı tüm askeri hünerini pratikleştirmiştir. Gençliğinin ve Apocu ideolojideki netliğinin verdiği enerji ile bulunduğu her ortamda moral kaynağı olan Serhat yoldaşımız Cenga Xabûr Devrimci Hamlesinin ölümsüz kahramanları arasına girerek Kürdistan tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

Şerzan yoldaşımız Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne binlerce yiğit evladını veren Mêrdîn’de yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Aile çevresinin yurtsever olmasından dolayı gerilla mücadelemizi daha küçük yaşlardan itibaren öğrenmiş ve gerillaya sempati duymaya başlamıştır. Gençlik yıllarında belli bir bilinç düzeyine ulaşan Şerzan yoldaşımız Çukurova Üniversitesi’nde okuduğu dönemde gençlik faaliyetlerine başlamış ve devrimciliğe ilk adımını atmıştır. Gençlik çalışmalarında önemli bir emeğin ve başarılı bir pratiğin sahibi olmuş ve düşmanın dikkatini üzerine çekmiştir. Bir süre tutuklu kaldığı faşizm zindanlarını adeta bir akademiye çeviren Şerzan yoldaşımız zindandan daha da bilenmiş olarak çıkmıştır. Düşmanın soykırımcı saldırılarına karşı en etkili mücadele yolunun gerilla savaşından geçtiğine inanmış ve halkımızın özgürlük gerillası olmak için 2014 yılında Kürdistan dağlarına gelerek gerillaya katılmıştır.

Gerillaya katıldıktan sonra çocukluk hayalini gerçekleştirmenin verdiği mutlulukla gerilla ve dağ yaşamına dört elle sarılmış, kısa sürede yetkin bir gerilla olmuştur. Başûrê Kurdistan’ın Garê, Xinêrê ve Qendîl alanında gerillacılık faaliyeti yürüten Şerzan yoldaşımız birçok çalışmada yer alarak çok yönlü bir gerilla olmuştur. Bulunduğu tüm çalışmalarda emekçi ve titiz çalışma tarzıyla yoldaşlarının saygısını kazanmış ve her zaman aranan bir yoldaşımız olmuştur. Savaşın en sıcak yaşandığı süreçlerde her zaman savaş alanlarına gitmeyi önermiş ve bunun için ısrarcı olmuştur. Yine Demokratik Moderinite Gerillacılığı’nın gereği olarak kendisini askeri alanda sürekli geliştirme çabasında olan Şerzan yoldaşımız aldığı uzmanlık eğitimleriyle kendisini sadece duyguda değil aynı zamanda pratik olarak da savaşa hazırlamış ve Metîna alanına düzenlenmiştir. Metîna alanında bulunduğu süreç içerisinde işgalci saldırılara karşı geliştirilen gerilla eylemleri içerisindeki yerini alan Şerzan yoldaşımız başarılı bir pratiği ile öncülük görevini yerine getirmeye çalışmıştır. Düşmanın Nisan ayında başlattığı Başûrê Kurdistan’ı işgal saldırıları sürecinde de dur durak bilmeyen enerjik yapısıyla her zaman en ön cephelere gitmek istemiş, sürekli düşmana darbe vurmanın arayışında olmuştur. Büyük bir heyecan ile başladığı devrimci yaşamında her zaman öncülük düzeyinde bir katılımın sahibi olan Şerzan yoldaşımız fedakâr, mütevazi kişiliği ve hiç dinmeyen intikam hırsı ile tüm yoldaşlarına örnek olmayı başarmıştır.

Gelhat yoldaşımız Kürdistan’ın köklü ve yurtsever aşiretlerinden biri olan Goyî aşiretine mensup bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesinin binlerce yıllık Kürt kültürüne bağlı bir yapıda olması nedeniyle Kürtlüğüne son derece bağlı olan Gelhat yoldaşımız Kürdistan özgürlük mücadelesine sonuna kadar inanmış ve kendisinin de bu mücadelenin bir parçası olması gerektiğinin farkında olmuştur. Yaşadığı ortamın gerilla güçlerimizin faaliyet alanı içerisinde olması, Gelhat yoldaşımızın gerillayı tanımasına ve gerilla somutunda yürütülen özgürlük mücadelesinin boyutunu öğrenmesinde etkili olmuştur. Kürdistan gerillasının mücadele gerçekliğinden etkilenen Gelhat yoldaşımız her vicdanlı Kürt genci gibi gerilla saflarına katılarak halkımızın Kürdistan gençliğinden olan beklentisine cevap olmak istemiştir.

Gerilla saflarına katıldığından itibaren ailesinden aldığı kültür ve ahlakı Apocu ideoloji ve kültür ile harmanlayarak öncü bir militan haline gelmiştir. Kısa sürede kişiliğinde büyük değişimler yaratarak yoldaşlarının ve halkımızın beklentilerine cevap olmuştur. Birçok farklı alanda ve çalışmada yer almasına ve başarılı bir pratiğin sahibi olmasına rağmen mütevazi kişiliğini asla elden bırakmamış, her zaman Önderliğimize ve şehit yoldaşlarımıza daha fazla layık olmanın arayışı içerisinde olmuştur. Bunun için de kendisini sürekli eğitmiş, Apocu felsefede daha derinleşme çabasında olmuştur. Öğrendiklerini pratiğe yansıtma konusunda son derece hassas olan Gelhat yoldaşımız dürüst ve emekçi kişiliği ile tüm yoldaşlarına güven vermiş; birçok kritik çalışmada yer alarak yoldaşlarının kendisine olan güvenlerini boşa çıkarmamıştır. Bir Demokratik Modernite Gerillası olarak halkımızın özgürlük mücadelesine her zaman çok boyutlu yaklaşan Gelhat yoldaşımız her zaman her göreve kendisini hazırlayarak Apocu militanlığın en iyi örneklerinden biri olmayı başarmıştır.

Halkımızın özgürlük mücadelesindeki kararlı duruşları ve düşmanla savaşmadaki ısrarlarıyla birer örnek Apocu militan olan Serhat, Şerzan ve Gelhat yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyor, bedeli ne olursa olsun şehit yoldaşlarımızın ve halkımızın özgürlük hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü yineliyoruz.”