IHR: İran güçleri en az 83 kişiyi katletti

İran İnsan Hakları’nın açıklamasına göre, Jîna Emînî’nin 16 Eylül’de katledilmesi ardından ülke çapında başlatılan protestolarda en az 83 kişi daha devlet şiddetiyle katledildi.

Jîna Emînî’nin “ahlak polisi tarafından katledilmesiyle birlikte gelişen protestolar, şiddetli baskılara ve internetin kapatılmasına rağmen İran ve Rojhilat şehirlerinde devam ediyor.

İran İnsan Hakları organizasyonunun (Iran Human Rights-IHR) açıkladığı bilgilere göre, Jîna Emînî’nin 16 Eylül’de ahlak polisi tarafından işkenceyle katledilmesi ardından ülke çapında başlatılan protestolarda en az 83 kişi devlet şiddetiyle katledildi.

Örgüt’e göre 16 ilde ölümler kaydedildi: Mazandaran : 26 kişi; Gilan : 11 kişi; Batı Azerbaycan : 11 kişi; Kirmaşan : 6 kişi; Sine: 6 kişi; Elburz : 5 kişi; Tahran : 4 kişi; Kuhgiloye ve Buyar Ehmed : 2 kişi; İsfahan : 2 kişi; Xorasana Rezewî : 2 kişi; Zencan: 2 kişi; Qezvin: 2 kişi; Simnan: 1 kişi; Kazvin: 1 kişi; Îlam : 1 kişi; Doğu Azerbaycan : 1 kişi

Örgüt, bugüne kadar binlerce protestocu ve sivil eylemcinin tutuklandığını ve tutuklama sürecinin devam ettiğini söyledi.

Baskıları en güçlü şekilde kınayan İran İnsan Hakları, uluslararası toplumun protestocuların toplu katliamını durdurmadaki hayati rolünü bir kez daha yineledi. IHR yöneticisi Mahmood Amiry-Moghaddam, “Protestocular üzerinde gerçek mermi kullanmak uluslararası bir suçtur ve uluslararası toplumun bu suçları önleme ve durdurma görevi vardır. İslam Cumhuriyeti'ni BM'den sorumlu tutacak mekanizmaları harekete geçirirken protesto taleplerini sağlam bir şekilde desteklemeleri, mevcut durumlarda yardımcı olabilir” dedi.