Korucular Konalga köyünü boşaltmak istiyor

Ecevit döneminde köy-kent projesi kapsamında yapılan konutlara zorla yerleştirilen köylülerin şimdi de konutları boşaltması isteniyor. Bölgeye HES ya da maden ocağı yapılması planlandığı bilgisini aldıklarını belirten köylüler, tepki gösterdi.

Bülent Ecevit hükümeti tarafından 1998 yılında Köy-Kent Projesi kapsamında Çatak ilçesine bağlı 12 köy, Konalga Köyü’nde birleştirildi. 12 köyün birleştirilmesi ile meydana gelen bu köyde inşaatlar 1998 yılında başladı. 2000 yılında 383 konutun tamamlanmasıyla birlikte köylüler bu konutlara yerleştirildi. Köylülere 20 yıl bu konutlarda ikamet etmeleri halinde kendilerine tapularının teslim edileceği ve ardından konut paralarının ödenmeye başlanacağı söylendi. Köylüler, istemedikleri halde Jandarma marifetiyle bu konutlara yerleşmek zorunda kaldı.

KORUCUBAŞI MUHTAR OLUNCA HAREKETE GEÇTİ

2014 yılında Konalga köyüne 1990’larda “Şimşekler Taburu” olarak bilinen korucuların başında yer alan Yahya Özbek, muhtar seçilince  konutların boşaltılması için harekete geçti. Özbek, AKP eliyle bölgede sık sık heyelan meydana geldiği gerekçesiyle bölgeyi afet bölgesi ilan ettirdi. Bunun üzerine köylüler, Van Valiliği, Kaymakamlık ve ilgili kurumlara dilekçe yazarak bölgede tarım ve hayvancılık yaptıklarını ve başka yere göç etmelerinin mümkün olmadığını bildirerek boşaltma kararının iptalini istedi ancak yetkililerden herhangi bir cevap alamadı.

KAYMAKAM: ERCİŞ'TE KONUTLAR VAR, ORAYA GİDİN

Beytüşşebap, Çatak ve Pervari üçgeninde bulunan Konalga köyüne geçen yıl giden Kaymakam Ekrem Çeçen, köylülere konutları boşaltmaları gerektiğini söyledi. Köylülerin “ Evlerimizi boşalttık, konutlara taşındık. Şimdi nereye gideceğiz” şeklindeki itirazlarına, “Erciş’te devletin yaptığı konutlar var, sizi oraya yerleştiririz” diyerek, köylüleri 200 kilometre mesafede bulunan Erciş ilçesine göndermeyi önerdi. Köylülerin buna tepki göstermesi üzerine Kaymakam Çeçen; “ Devletin kararı budur, yapacak bir şey yok” yanıtını verdi.

KÖYLÜLER: KORUCULAR KÖYE ÇÖKMEK İSTİYOR

Bölgede HES ya da maden ocağı yapılacağı bilgisini aldıklarını belirten Konalga köyü sakinleri, tepki gösterdi: “Muhtar Yahya Özbek ve korucular, devletten kredi çektiler. Kredi borçlarını dahi ödemediler. Bizi oradan çıkarıp hibe ve afet parası almak istiyorlar. Köyümüz yeraltı zenginliklerine sahip. Aldığımız bilgilere göre burada HES ya da maden ocağı yapılması planlanıyor. Madem burası heyelan bölgesidir, neden 383 konut yaptılar? Önce zorla evlerimizden çıkarıp buraya yerleştirdiler, şimdi de bize alternatif sunmadan bu konutlardan da çıkarmak istiyorlar. Konalga köyünde 20 bin büyük ve küçükbaş hayvan var. Bize ‘Hayvanlarınızı, toprağınızı bırakın gidin diyorlar’… Korucular bizi buralardan gönderip tarım arazilerine el koymak istiyorlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, köyümüzü boşaltmayacağız.”