Kürtçeyi yasaklayıp dil kursu açıyor!

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kürtçe kreşi kapatan, Kürtçe tabelaları, belediyenin sanal medya hesabından Kürtçeyi kaldıran Van kayyumunun göstermelik Kürtçe dil kursuna ilgi gösterilmedi.

Kürtçeye yıllardır sistematik saldırılarını yoğunlaştıran Van kayyumunun göstermelik Kürtçe dil kursuna ilgi yok.

HDP’li belediyelerin bünyesinde açılan Kürtçe okul ve kreşler,  yapılan kültürel etkinlikler, 2016 ve 2019 yılında atanan kayyumlar tarafından kaldırıldı. 

Nüfusu 1 milyon 300 bini aşan Kürt kenti Van’da HDP’li Büyükşehir Belediyesi’ne 2016’da kayyum atanmasıyla birlikte belediye bünyesinde bulunan Perperok Kreşi kapatıldı, Kürt dili etkinlikleri ve çalışmaları durduruldu.

Kürtçe olarak hizmet veren Perpêrok Kreşi ve Gündüz Bakımevi, bin 200 metrekare kapalı kullanım alanı, 500 metrekare çocuk oyun grubu, kum havuzu, kümes ve otoparkının olduğu bahçe ve açık kullanım alanı bulunuyordu. 20 kişinin görev yaptığı 90 kapasiteli kreşte; drama, sinema, müzik, dans, satranç, revir odası ve çocuk oyun alanı vardı. Her sınıfında 18 öğrencinin bulunduğu kreşte, 0-6 yaş arası çocuklara hizmet veriliyordu. 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kreş, bölgenin en büyük kreşiydi. Van kayyumu, Kürtçe olan “Perpêrok” ismini kaldırdı, Kürtçe dersleri yasakladı. Kreşin ismini Kreş ve Gündüz Bakımevi yaptı, Kürtçe derslerin yerine Türkçe dersler getirdi.

KÜRTÇE TABELALAR DA

Van kent merkezi ve anayollarda bulunan Kürtçe tabelalar AKP ve kayyumun hedefi haline geldi. Van’ın en işlek yeri olan eski emniyet kavşağında bulunan tabelalar üzerindeki Kürtçe yazılar kaldırılarak, Türkçe ve İngilizce yazılar bırakıldı. Van’da bulunan birçok sokak, köy, mezranın Kürtçe isimleri tabelalarda kaldırıldı.

TWİTTERDA BİLE KALDIRDI

Kayyum Mehmet Emin Bilmez, Van Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabından Kürtçeyi de kaldırdı. Belediyenin Twitter hesabında yer alan "Şaredariya Bajara Mezin a Wânê" yazısı kaldırılırken, yalnızca Van Büyükşehir Belediyesi yazısı bırakıldı.

GÖSTERMELİK DİL KURSUNA İLGİ YOK

Kürtçeye yıllardır sistematik saldırılarını yoğunlaştıran Van kayyumunun göstermelik Kürtçe dil kursuna halk ilgi göstermedi. Halkın başvuru yapmaması üzerine belediyede çalışan birkaç kişi sınıflara getirilerek görüntülenip şov yapıldı.