TUHAY DER: Cezaevleri ölüm evlerine dönüştü!

TUHAY DER, şehit düşen tutsak Ramazan Turan’a ilişkin açıklama yaparak, "Cezaevleri ölüm evlerine dönüştü" dedi.

Van Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY DER), Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutulan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen 70 yaşındaki Ramazan Turan’a ilişkin basın açıklaması yaptı.
Sanat Sokağı’nda yapılan eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

'İŞKENCE VE TECRİT ARTIYOR'

Basın metnini okuyan TUAY DER yöneticisi Adil Koçak, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit olmak üzere, tüm cezaevlerinde tecridin ve hak ihlallerinin arttığını belirtti. Abdullah Öcalan şahsında geliştirilen tecrit rejiminin, başta Kürtler olmak üzere muhalif kişileri özgürlükten alıkoymaya ve tutsak sayısını artırmaya devam ettiğini belirten Koçak, cezaevlerinin “ölüm evlerine” döndüğünü söyledi. İnsani koşullardan arınmış cezaevlerinde çıplak arama, süngerli oda, tecrit içinde tecrit, darp ve kötü muamele başta olmak üzere  her gün onlarca hak ihlalinin yaşandığına dikkat çeken Koçak, “Tüm bu hak ihlali ve işkence karşısında yetkili ve sorumlular ise üç maymunu oynuyor. Bu durum o kadar vahim bir boyut aldı ki, en temel hak olan yaşam hakkının ihlallerinin sık yaşandığı bir boyut almıştır” dedi.

 'TURAN'A ÖLÜM DAYATILDI'

70 yaşındaki Ramazan Turan’ın tek başına hücrede tutulmasının vicdan ve insanlıktan uzak bir yaklaşım ve ölüme davetiye çıkaran bir durum olduğunu söyleyen Koçak, “Son üç ay içinde yaşamını yitiren mahpusların çoğunluğu insan onuruna aykırı bir şekilde uzun süredir tek başına tutuluyorlardı. Türlü işkencelere maruz bırakılan Garibe Gezer, Abdurrezak Şuyur, Halil Güneş, Bangin Muhammet, Vedat Erkmen, İlyas Demir tek başına hücrede yaşamını yitiren tutsaklardan bir kısmı. İnsanlık onuruna aykırı muamele tutsaklar yaşamını yitirdikten sonra da devam etmektedir.  Avukatı gelmeden otopsi işlemi yapılan Ramazan Turan’ın cenazesi için halkın iradesini gasp etmiş olan Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı cenaze aracı vermediği gibi tabut da vermedi. Tüm bunlar insanlık ayıbı ve Türkiye’nin utanç karnesidir” diye konuştu.
Koçak, son olarak Amed ve Van’da hasta tutsakların yakınlarının başlattığı nöbet eylemlerini sahiplenme çağrısı yaptı.
Açıklama, “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla sona erdi.