TUHAY DER: Tecrit direniş ile kırılır

TUHAY DER Eşbaşkanı Güler Yüksekbaz, tecridin mücadele ve direnişle kırılacağını belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında tüm tutsaklar üzerindeki tecridi kaldırmak gerektiğini kaydetti.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY DER), tutsak, hasta tutsak ve infazı yakılarak tahliye edilmeyen ailelerle bir araya geldi. Amed Demirok Tesisleri’nde düzenlenen dayanışma etkinliğinde “Hasta tutsaklara özgürlük”, “Kadın tutsaklara özgürlük” ve “Zaman varlığını koruma ve özgürlüğü sağlama zamanı” pankartları asıldı. Etkinliğe Diyarbakır Barosu’nda Adalet Nöbeti başlatan aileler de katıldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Tevgera Jinen Azad (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA DER), Barış Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş başkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy’un yanı sıra çok sayıda kişinin de katıldığı etkinlikte demokrasi mücadelesinde  şehit düşenler anıldı. 

Açılış konuşmasını yapan TUHAY DER Eşbaşkanı Güler Yüksekbaz, “Hasta tutukluların cezaevlerinde uğradığı hak ihlallerine sessiz kalmamalıyız. Hastanelere götürüp 15 günlük karantina uyguluyorlar. İnsan onurunu kıracak uygulamalar uygulanıyor. Bu uygulamalar kabul edilemez. Cezaevlerinde binlerce hasta tutuklu var ve tedavi edilmiyor. Biz onların tedavi edilmelerini istiyoruz” dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tüm cezaevlerine yayıldığını belirten Yüksekbaz, “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyoruz. Tecrit mücadele ve direnişle kırılır. Öcalan şahsında bütün tutuklular üzerindeki tecridi kaldırmalıyız” diye konuştu.

Hasta tutsaklar ve infazı yakılan tutsatlar için Diyarbakır Barosu Hizmet binasında Adalet Nöbeti başlatan hasta tutsak yakını İnci Güler de “Bugün birbirimize destek olma günüdür. Hasta tutsakları yalnız bırakmayalım. Durumları gerçekten çok vahim” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, AKP ve MHP’nin miadının 2023’te biteceğini belirterek, “Zamanları bitmeden Kürtleri bitirmek istiyorlar. AKP dört bir yandan Kürt halkına saldırıyor. ‘Çöktürme Planları’ ile Kürt direnişini bitirmek istiyorlar. Bu yüzden her taraftan Kürtlere saldırıyorlar. Ama tüm bu saldırılara karşı Kürtlerin direnişi büyüyor. Kürtler geri adım atmıyor. Kürtleri bitirmek isteyen AKP ve MHP’nin bittiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı şu hususlara da dikkat çekti: “Amed zindanlarının direnişini bitirmek istiyorlar. Bu halk, direniş ruhunu Amed zindanlarından aldı. Kürt halkı nasıl ki Esat Okytay’ı Amed zindanlarında yenmişse yine yenecektir. 100 yıl önce de Kürdistan’ı parçalamak istiyorlardı ama Kürtler yüz yıl önceki Kürtler değil. Önümüzde çok büyük fırsatlar var. Özgürlüğümüz ve statümüz için önümüz açık. AKP ve MHP tüm bu planları için zindanlara yöneliyor. 23 yıldır Sayın Öcalan Kürt halkı için çok büyük bir direniş sergiliyor. Bu direnişi bitirmek istiyorlar.  Fakat biz biliyoruz ki Kürt halkı bu direnişini bu alanda sağladı. Onun için ne kadar saldırı olursa olsun faşizme karşı çok büyük bir cevap vereceğiz. Büyük bir direniş ve mücadele ile bu saldırıları parça parça edeceğiz.” 

Konuşmaların ardından Koma Dicle Fırat sahne aldı. Söylenen ezgiler eşliğinde halay çeken halk, sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine slogan attı.