‘Türk devleti işgal ettiği her yerde ağaçları kesiyor’

Türk devletinin işgal ettiği her yerde ağaçları kestiğini ve askeri üs kurduğunu belirten YNK vekili Zîkri Zêbarî, herkesin Türk devletinin işgalini önlemek için ciddi bir tavır sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Kürdistan’ın doğası işgalci Türk devleti tarafından talan ediliyor. Kürdistan dağlarını yıllardır bombalayan Türk devleti işgal ettiği alanlardaki ağaçları da kesiyor. Özellikle Bakur’da çete başı Şehmus Babat eliyle yüzlerce ton ağaç kesiliyor. İşgal politikası çerçevesinde askeri saldırıların yoğun olduğu Cudi, Zap, Avaşin ve Metina bölgesinde korucular ve devlet güçleri öncülüğünde yürütülen ağaçlar kesilip yakılıyor. Ayrıca karakolların yapılması için de KDP işbirliği ile yeni yollar inşa ediliyor.

Yaklaşık 2 yıldır Cudi ve Besta’da aralıksız bir şekilde ağaçlar kesiliyor. Hem maddi hem de manevi anlamda Kürdistan doğasına büyük zarar veriliyor. Ağaçların kesilmesi için çeteler görevlendiriliyor. Sêgirkê ve Hîlalê kasabasından getirilen çeteler Qilaban, Besta ve Tîkerayê bölgesinde günlük 150-200 TL’ye çalışıyor. Besta’da ağaçları kesme ihalesini alan korucular Mahmut Babat, Kazım Babat ve Süleyman Babat, doğa katliamına katılmaları için köylülere de baskı yapıyorlar.

Tîkera bölgesinde günlük 300 ton odun kesildiği ve bunların Sêgirkê ilçesi yakınlarındaki bir alana traktörlerle taşındığı söyleniyor. Kesilen ağaçlar daha sonra Mahmut Babat, Kazım Babat ve Süleyman Babat tarafından satılıyor. Korucular eliyle Besta, Cudi ve Gabar bölgesinin yanı sıra, Girê Sor, Xêrga Girê Guzgê, Tenûra , Girê Gêsin, Çalpîjîna, Baskê Qulinga, Mêrgumar, Kaniya Mîr, Bîratetûm, Bîrapêşû, Cinîwer, Berûzer, Rîsor, Naviyan, Çiyayê Cudî, Benavya, Girê Sîvê, Pişta Reşa, Çemê Mezin ve Kurta Xanî köylerinde binlerce ağaç kesiliyor. Kesilen ağaçlar Rîsor ve Navîyanê köyünde toplanıyor daha sonra ise kamyon ve tırlarla farklı şehirlere gönderiliyor.

DILÊR FERZENDE ZÊBARÎ ELİYLE AĞAÇLAR KESİLİYOR

Bakur’daki doğa katliamının aynısı Başur’da da KDP işbirliği ile yapılıyor. Berwari bölgesinde KDP eliyle ağaçlar kesilirken Rojnews'e göre; Türk devleti, Hiror köyü yakınlarında askeri üs inşa etmeye başladı. Bölgedeki askeri üsse giden yol için KDP'ye ait sınır muhafız birliklerinin önünde ağaçların kesildiği belirtildi. Haberde, işgalcilere ait askeri üs KDP’ye bağlı Sınır Muhafaza Birlikleri 1. Tugay Komutanı Dilêr Ferzende Zebari’nin yardımıyla inşa ediliyor denildi. Yerel bir kaynağa göre Türk hükümeti, Zaxo yakınlarındaki Saxan ve Şeşdaran ilçelerinde de KDP güçlerinin denetiminde ağaç kesmeye başladı.

Kürdistan Yeşiller Partisi'nin raporuna göre, Türk hükümeti Behdinan bölgesinde 3 milyon ağacı kesti. Kürdistan Bölgesi Çevre Koruma Kurulu Başkanı Ebdulrehman Sidîq, soykırım saldırılarına ve doğa tahribatına dikkat çekerek, Türk ordusunun bombalaması nedeniyle 1 milyon dönüm alanın zarar gördüğünü belirtti.

BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ YAKILDI

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Milletvekili Zikrî Zêbarî, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin konuştu.

İşgalci Türk askerlerinin saldırdığı her yeri yağmaladığını ve oraya üslerini kurduğunu ifade eden Zikrî Zêbarî, Kürdistan Bölgesi Parlamentosunun, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin ve yönetiminin işgal saldırıları karşısında sessiz kalmasına tepki verdi. Parlamentoda her partinin görüş farklılıkları yaşadığını ama söz konusu Kürdistan toprakları olduğunda herkesin Türk devletinin işgalini önlemek için ciddi bir tavır sergilemesi gerektiğini vurgulayan Zêbari, “Kürdistan doğasının talan edilmesine izin vermeyin. 2015'ten bu yana Güney Kürdistan'da 150'ye yakın sivil insan bahçelerinde ve tarlalarında şehit oldu. 133 vatandaş da yaralandı. 1800 dönüm tarım arazisi yandı. Güney Kürdistan'a büyük zarar verildi. Çok sayıda vatandaş köylerini, bağlarını ve bahçelerini terk etti.
Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti görev ve sorumluluklarını üstlenmeli. Bu saldırıların Güney Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğini zayıflatmayı amaçladığını bilmelidir. Bütün Kürt halkı bilmelidir ki, PKK bahanesiyle yapılan işgal saldırılar doğru değildir. Türk devleti Güney Kürdistan'ın egemenliğini işgal etmek istemektedir. Türk devleti en çok Avaşin, Metina ve Garê’de ağaç kesiyor. Türk devleti işgal ettiği her yerde ağaçları kesiyor ve oraya üs kuruyor. Ağaçları üslerini inşa etmek ve bazılarını da ticaret için kullanıyor” diye konuştu.