Türk devletinin katlettiği sağlıkçılar için buluştular

İHD ile kayıp yakınları, Türk devleti tarafından katledilen Mehmet Emin Ayhan ile Hamit Pamuk için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ile kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla Amed'de başlattığı eylem, 698'inci haftasında kentteki sağanak yağmura rağmen devam etti. Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eyleme,  Mezopotamya Dil Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi üyeleri katıldı. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.
 
Bu haftaki eylemde, 1992’de Amed'in Silvan ilçesinde Hizbullah tarafından katledilen Uzman Doktor Mehmet Emin Ayhan ile 1993 yılının Haziran ayında arkadaşı İkram Han ile birlikte katledilen sağlıkçı Hamit Pamuk'un hikâyesi paylaşıldı. Sağlıkçıların hikâyesi, İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi, Avukat Derya Yıldırım tarafından okundu.
 
TAKİP, TEHDİT, İNFAZ
 
Yıldırım, 1954 Mardin- Nusaybin doğumlu olan Mehmet Emin Ayhan’ın Silvan Devlet Hastanesi’nde tek uzman doktor olarak görev yaptığını hatırlattı. Halkla iyi bir diyalog geliştiren Mehmet Emin Ayhan’ın herkesin yardımına koşan ve halk tarafından sevilen, sayılan biri olduğunu belirten Yıldırım, “Bu durum Silvan'da yeni örgütlenen Hizbullah’ın dikkatini çekmiş ve doktor Ayhan'ı takibe almışlardı. Ayhan, 1992 tarihinde bayram akşamı eşi ile birlikte arkadaşlarının ziyaretinden dönerken, evlerinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak katledildi. Ne yazık ki bu olay o tarihten günümüze faili meçhul olarak kaldı” dedi.
 
Yıldırım, 1961 Amed Kulp doğumlu Hamit Pamuk’un 1985 yılında Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde röntgen teknisyeni olarak göreve yaptığını söyleyerek, sendikal örgütlenmede aktif olarak rol alan Pamuk’un sürekli tehdit edildiğini ifade etti.
 
Yıldırım, şunları anlattı: “Hamit Pamuk, 1 Mayıs 1993 tarihinde Dicle Üniversitesi Hastanesi önündeki sağlık emekçilerin I Mayıs kutlamalarında bildiri okurken, polis müdahalesiyle karşılaşır ve elindeki bildirilere el konularak açıktan tehdit edilir. 21 Haziran 1993 tarihinde saat 20.00 sıralarında Diyarbakır'ın Bağlar semti Emek Caddesi’nde yüzleri maskeli ve silahlı 3 kişinin saldırısına uğrayan Hamit Pamuk ile çocukluk arkadaşı olan ve esnaflık yapan ikram Han yaşamını yitirir. Aynı olayda Hamit Pamuk'un öğretmen arkadaşı İmam Taşçı da ağır yaralanır. Olayla ilgili görgü tanıkları Hamit Pamuk'u katleden bu 3 kişiden bazılarının güvenlik görevlisi olduğunu beyan etmiştir. Ailelerin tüm girişimlerine rağmen Hamit Pamuk ve aynı olayda yaşamım yine ikram Han dosyası faili meçhul olarak kalır."