YENİLENDİ

4 kentte Türk devletinin katlettiği isimler için eylem

İHD üyeleri ve kayıp yakınları Amed, Êlih, Colemêrg’ve İzmir'de Türk devletinin 'kaybettiği' isimler için eylemlerini sürdürdü.

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi üyeleri, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini bu hafta da sürdürdü. Eylem Rezan ilçesindeki Koşuyolu’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlendi. 793’üncü haftaya giren eylemde, 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle, gözaltında kaybedilen, faili meçhul ve faili belli cinayetlere kurban giden çocukların akıbeti soruldu. İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz'ın ardından İHD Kayıp Komisyon Üyesi Berfin Elçi, haftanın basın metnini okudu.

Açıklamada, "İnsan Hakları Derneği’nin ulaşabildiği verilere göre 27 çocuk, yaşam hakkına yönelmiş en gaddar, en vahşi saldırı olan gözaltında kaybetmenin hedefi oldular” dedi.


ÊLIH
Kayıp yakınları ve İHD üyeleri, Êlih’deki eylemlerinin 629’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Eylemde 4 Nisan 1995'te gözaltında kaybedilen Ali İhsan Dağlı’nın akıbeti soruldu.
Dağlı’nın kaybettirilmesi hikâyesini İHD Êlih Şube Yöneticisi Erkan Kolaldıran anlattı.

 
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, kentin Gever ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eylemin 119’uncu haftasında, 2005'te Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde Umut Kitabevi'nin bombalanması ile Gever’de devlet güçlerinin açtığı ateş sonucu 22 yaşındaki inşaat işçisi Abdulhaluk Geylani’nin katledilmesine dikkat çekildi.
Haftanın açıklamasını İHD Colemêrg Şube üyesi Ozan Akbaş yaptı.

İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi üyeleri, 2 haftada bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde, 1915 yılında gözaltına alınıp kaybedilen Ermeni aydınların akıbeti soruldu. 

Açıklamanın Türkçesi İHD İzmir Şube yöneticisi Caner Canlı, Kürtçesini ise İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu.

Açıklamada, "İnkâr en kapsamlı insan hakları ihlalidir. İnkâr suçun devamıdır. İnkara son verin. Bu topraklarda işlenen bütün insanlık suçlarını kabul edin" denildi.