Doğu Kurdistan’da bir ayda 29 kişi idam edildi, 10 kişi silah ve bombalarla katledildi

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, son bir ay içerisine sadece Doğu Kurdistan’da İran devleti tarafından en az 29 kişinin idam edildiğini, 6'sı kolber olmak üzere 10 yurttaşın katledildiğini ve 70’den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, bir aylık ihlal raporunda 21 Nisan’dan 21 Mayıs’a kadar kayıt altına alınan verileri açıkladı. Sözkonusu tarihler arasında 6 kolber katledildi, 16’sı yaralandı. Ayrıca Bane kenti yakınlarında 2 tüccar devlet güçlerince ateş açılarak katledilirken, Mahabd nüfusuna kayıtlı 2 yurttaş da ot toplamak için gittikleri Xinêrê’de  Türk devletinin insansız hava araçlarının hedefi olarak hayatını kaybetti. 

Raporda idam cezalarındaki artışa da dikkat çekilerek, özellikle son iki yılda idamların katlandığı vurgulandı. 

21 Nisan ve 21 Mayıs arasındaki bir aylık dönemde sadece Doğu Kurdistan’da 29 Kürt tutsağın idam edildiği bilgisi verildi. 

Aynı süre içerisinde Doğu Kurdistan kentlerinde, çoğu Newroz kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle 72 aktivist, sanatçı ve yurttaş gözaltına alındı. 

Daha önce gözaltına alınan 12 aktiviste farklı suçlamalarla cezalar verildiği bildirildi.

Raporda kadına yönelik şiddete ilişkin de veriler yer aldı. Buna göre Sine kentinden Şehên isimli kadın ve İlam kentinden Arezu isimli kadın evli oldukları erkekler tarafından katledildi.