Gazi’de uyuşturucu ‘legalleşti’

Kürt ve Alevi yoğunluklu Gazi Mahallesi’nde uyuşturucu ağı ve satışı polis kontrolünde işliyor. Polis uyuşturucu çetelerini korurken karşı çıkanlara yöneliyor, uyuşturucuyu bırakanları bile devam etmeleri için zorluyor.

Gazi Mahallesi, özellikle devrimci yurtsever kimliğinden ve Kürt ve Alevi toplumunun yoğunluğundan dolayı devletin her zaman hedefinde olan bir mahalleydi. Sadece baskılarla bir sonuç alamayacağını bilen devlet, çetelere yönelik sert tavırlar alan devrimcilere yönelik daha sert baskılar uygulayarak çetelerin önünü açtı. 

Adana Mahallesi, Gazi Polis Merkezi’nin hemen yanında bulunan ve yoğunluklu olarak tek göz gecekondulardan oluşan bir bölge. Burada yaşayan insan sayısı çok az. Adana Mahallesi, çetelerin uyuşturucu satışı ve kullanımı için kullandığı, hatta her sabah işe gider gibi gelip evleri açtığı bir mahalle.

24 SAAT UYUŞTURUCU SATIŞI

Polis Merkezi’nden 24 saat kontrol edilen, kimin girip çıktığı çok net belli olan mahallede, neredeyse 24 saat dönüşümlü olarak uyuşturucu satışı yapılıyor. Sabah bir ekibin, akşam ise başka bir ekibin gelip evlerde uyuşturucu sattığı, kullanılmasına izin verdiği mahalleye bugüne kadar polis tarafından herhangi bir baskın yapılmadı.

Mahalleye yönelik devrimcilerin müdahaleleri ise polis tarafından sert bir şekilde engellendi, mahalleye devrimcilerin yaptığı baskınlar sonrası polis devrimcilerin evlerini basıp gözaltına aldı. Mahalle uyuşturucu satışı için o kadar önemli bir pozisyonda duruyor ki, bir dönemin en çok kullanılan uyuşturucu maddesi bonzainin İstanbul’a dağıtımı da bu mahalleden yapıldı. Şimdilerde metanfetamin adlı uyuşturucu hapların dağıtımı yapılan mahallede, yeni çıkan her uyuşturucu maddenin bir dönem bedava dağıtıldığı, insanlar alıştıktan sonra parayla satışının başladığı mahalle halkı tarafından biliniyor.

OKUL ÖNLERİNDE UYUŞTURUCU SATIŞI

Uyuşturucu satışının yapıldığı bir yerde okul önleri olarak biliniyor. Gazi Mahallesi’nde bulunan ilkokul, ortaokul ve lise önlerinde, okul çıkışlarında çete üyeleri öğrencilere uyuşturucu satışı yapıyor. Mahallede uyuşturucu kullanım yaşı 12’lere kadar düşmüş durumda. Okul önlerinde bütün gün polis zırhlı araçları beklerken, çete üyeleri rahatlıkla okul önlerinde bulunan bazı kafelerde ya da okul kapısında bekleyerek çıkışta öğrencilere uyuşturucu madde satışı yapıyor. Uyuşturucunun en yoğun satıldığı okul ise Nuri Pakdil Anadolu Lisesi. Lisenin neredeyse 5 bine yakın öğrencisi var ve her akşam uyuşturucu satışından dolayı okul önünde kavga çıkıyor. Çetelere karşı tavır alan öğretmen ve idareciler ise okul önünde bekleyen polisler tarafından tehdit ediliyor, çetelere karışılmaması konusunda uyarılıyor. Mahallede faaliyet gösteren devrimciler, çete üyelerinin bazı öğrencilere okul içlerinde dahi uyuşturucu sattırdığını, buna karşılık kendilerine bedava uyuşturucu madde verdiğini belirtti.

SATIŞ VE DAĞITIM YAPILAN EVLER

Okul önlerindeki satış ve Adana Mahallesi dışında bir de uyuşturucu satışı ve dağıtımı yapılan evler bulunuyor. Bu evlerden bir tanesi Gazi Polis Merkezi’nin hemen karşısında bulunan sokakta yer alıyor. Polis merkezinden görülen bodrum kattaki evde yoğunluklu olarak çete üyelerine uyuşturucu dağıtımı yapılıyor.

Gazi Cemevi’nin arkasında bulunan bir evde de uyuşturucu satışı yapılıyor. Bu iki ev dışında, Gazi Mahallesi’nde bulunan gecekondu bölgesinde de bazı evlere çete üyelerine dağıtılmak üzere her gün kilolarca uyuşturucu girişi yapılıyor.

Bunların dışında, mahallede yaşayan ve Sedat Peker ve Türk ırkçısı çete ile ilişkileri olan Karadenizli esnafın dükkanlarında uyuşturucu bulunduğunu belirten mahalleli, bu kişilerin çoğunun MHP-AKP ile ilişkileri olduğunu da söylüyor.

POLİS DE NEMALANIYOR

Gazi Mahallesi’nde uyuşturucu satışı ve dağıtımı tamamen polisin kontrolü altında ilerliyor. Uyuşturucu satışı yapılan noktalar ve evler polis tarafından izleniyor. Çete üyeleri polis tarafından biliniyor, korunuyor. Mahalle halkı bazı zamanlarda çete üyelerinin polislere de uyuşturucu verdiğini, buna defalarca tanık olduklarını belirtti. Özellikle uyuşturucu satılan evlerden her gün polislere torbalar içinde uyuşturucu ya da para verildiğini belirten mahalleli, Gazi Kent Ormanı’nda ise polislerin uyuşturucu kullandıklarına şahit olduklarını, fark edilen polislerin ise kendilerini öldürmek ya da tutuklamak ile tehdit ettiğini belirtti.

HEDEFLERİ KÜRT ALEVİ GENÇLER

Mahallede yoğunlaşan uyuşturucu satışında en çok hedef alınan kitle ise Kürt Alevi gençleri oluyor. Kürt Alevi gençlerine yönelen çete üyeleri, yoksul gençlere uyuşturucuyu maddeyi ilk etapta ücretsiz olarak dağıtıp, sonrasında para karşılığı vermeye başlıyor. Parası olmayan gençlere ise torbacılık ya da kuryelik yaptırarak uyuşturucu satış ağını geliştiriyor.

DEVRİMCİLERİN MÜDAHALESİ

Mahallede faaliyet gösteren devrimciler, kendilerine yönelik yoğunlaşan baskılara rağmen mahalledeki uyuşturucu ağına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Uyuşturucuya alıştırılan gençlerin aileleriyle görüşen, gençlerle görüşüp, onları çetelerden ve uyuşturucudan uzaklaştırmaya çalışan devrimciler, bazı kazanımlar elde etse de polis tarafından engelleniyor. Devrimciler dışında uyuşturucudan kurtulan gençlere de baskı yapan polis, uyuşturucu içmekten vazgeçen gençleri ise ailelerini öldürmekle, ailesinde bulunan kadınlara tecavüz etmekle tehdit edip yeniden uyuşturucu kullanmasını sağlamaya çalışıyor. Buna rağmen devrimcilerin uyuşturucu satışına ve uyuşturucu bağımlısı olmuş gençlere yönelik çalışmaları devam ediyor.