GÖRÜNTÜLÜ

Muslim: Kobanê kararı soykırım politikasıdır

Türk hükümetinin Kobanê direnişine güç verenleri rehin alırken direniş alanına da saldırdığını belirten Enwer Muslim, “Türk devletinin attığı her adım diğerinden bağımsız değil, topyekun soykırım politikasıdır” dedi.

KOBANÊ'YE SALDIRILAR

TEV-DEM Fırat Kantonu Eşbaşkanı Enwer Muslim, AKP-MHP hükümetinin Kobanê Siyasi Soykırım Davası’yla boyun eğdirmek, irade kırmak istiyor fakat direniş geleneğini hala anlamış değil” dedi.

Kobanê direnişinde yer alan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Fırat Kantonu Eşbaşkanı Enwer Muslim, Kobanê Siyasi Soykırım Davası kararına ilişkin ANF’ye konuştu. Kobanê’de halkların kardeşliğinin gerçekleştiğini, Kobanê’de DAİŞ’in yenilgiye uğratıldığını, demokratik bir projenin yürürlükte olduğunu belirten Muslim, “Dolayısıyla AKP-MHP hükümeti, Kobanê Davası adıyla boyun eğdirmek, irade kırmak istedi fakat direniş geleneğini hala anlamış değil. Yüzyıllardır Kürt halkı boyun eğmedi, eğmeyecek” dedi.


SADECE BİR HALKIN SORUNU DEĞİL

Kobanê Siyasi Soykırım Davasında sadece Kürt halkının yargılanmadığına işaret eden Muslim, “Bakûrê Kurdistan ve Türkiye’nin temel sorunu, Kürt sorunudur. Kobanê Kumpas Davası sadece bir halkın sorunu değildir. İnsanlığı dünya teröründen kurtaran direnişin davası, insanlığın davasıdır. Kobanê’ye ilk desteği sunan Bakûrê Kurdistan halkıydı. En büyük adımlar oradan atıldı. 7’den 70’e sınırları korudular, diplomasi ve siyaset yürüttüler. Kobanê’yi koruyorlardı. Sadece Kobanê için değil, insanlığın savunması yapılıyordu” şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI GÜÇLER SESSİZ KALMAMALI

O dönemde 76 devletin yerini aldığı Uluslararası Koalisyon’un, Kürt halkının Kobanê’de gösterdiği direnişe yakından şahitlik ettiğini anımsatan Enwer Muslim, şöyle devam etti: “Uluslararası Koalisyon’un orada bulunmasının nedeni, DAİŞ’i terör olarak görmesiydi. Yargılanan kişiler, DAİŞ terörüne karşı sessiz kalmadı, direnişe geçti ve anı anına Kobanê halkının yanında oldu. O dönemlerde Kobanê’de bulunan Koalisyon, bugün neden Kobanê Kumpas Davası’ndan rehineliği devam eden insanlara karşı gerçekleşen zulme sessiz kalıyor, ortak oluyor?”

RADİKAL TEPKİLER GEREKİYOR

Hukuki değil de siyasi bir dava olduğunu vurgulayan Muslim, “Benim gibi olmazsan seni yakarım zihniyetiyle hareket eden bir hükümet gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Gerekçe olarak gösterilen hiçbir konu, kanuni değildir. Adaletin, demokrasinin, eşitliğin ve özgür yaşamın katledildiği davaya karşı uluslararası insan hakları kurum ve kuruluşları daha radikal tepkiler göstermeli” dedi.

SOYKIRIM POLİTİKASI

Tek adam rejiminin demokrasiyi tehlikeli gördüğünü belirten Enwer Muslim, şunları ekledi: “Türk devleti hala bölgeye saldırıyorsa demokrasiden, iradeden ve halkların kardeşliğinden korkmasındandır. Bir yandan bu direnişe güç verenleri rehin alırken diğer yandan direniş alanına da aralıksız saldırıyor. Türk devletinin attığı her adım bir diğerinden bağımsız değil, topyekun soykırım politikasıdır.”