100 gündür çocuklarının cenazesini almak için nöbetteler

Ailelerin, KDP tarafından katledilen çocuklarının cenazelerini almak için Semalka Sınır Kapısı'nda başlattığı eylem 100 gün geride bıraktı.

KDP’ye bağlı silahlı güçler 26 Temmuz gecesi Server Serhat adındaki gerilla komutanının komutasındaki üç gerillayı pusu kurarak kaçırdı. Şu ana kadar Server Serhat ve arkadaşlarından herhangi bir haber alınamadı. Daha bu gerillaların akıbeti öğrenilmeden KDP 28-29 Ağustos gecesi Kandil’den Behdinan alanına geçmek isteyen 7 kişilik gerilla grubunu da pusuya düşürdü. Gerilla grubundan 6 gerilla şehit düşerken, bir gerilla da sağ kurtularak günler sonra gerilla güçlerine ulaştı.

KDP SÖZCÜSÜNÜN İTİRAFI

HPG, gerillalarının şehadetine ilişkin KDP’den açıklama istedi. Bunun üzerine KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, "gerillalar orada ne arıyordu" diyerek itirafta bulunmuş oldu.

KDP Sözcüsü Muhammed’in açıklamasından sonra Rojavayê Kurdistanlı gerillalar Tolhildan Raman ve Serdem Cudi’nin aileleri, çocuklarının cenazesini almak için harekete geçti. Rojavayê Kürdistan Şehit Aileleri Kurumu'ndan çocuklarının cenazelerinin alınması için yardım istedi.

ÇADIR AÇILDI

Şehit Aileleri Kurumu ve şehit gerilla aileleri, cenazelerin verilmesi için açıklamalarda bulundu. Ancak KDP açıklamalara herhangi bir cevap vermedi. Bunun üzerine 5 Ekim 2021'de Şehit Aileleri Meclisi şehit gerillaların cenazelerini almak için Semalka Sınır Kapısı'nda çadır açılması için çağrı yaptı. Çağrıdan hemen sonra şehit gerillaların ailelerinin de içinde olduğu şehit aileleri tarafından çadır açıldı.

Eylemcileri Kuzey Doğu Suriye’nin Deyr ül Zor, Şeddad, Hawll, Kerema, Reqa, Tabka, Ayn İsa, Kobanê, Derbesiye, Amuda, Tirbespi, Qamışlo, Çıl Axa, Derik, Girkelege gibi il ve ilçelerinden onlarca heyet çadırı ziyaret etti. Ziyaret edenlerin arasında çok sayıda Arap aşiret şeyhi ve liderinin olması da dikkat çekti.

Yine Kuzey Doğu Suriye sivil toplum örgütleri ile Demokratik Özerk Yönetim'den oluşan heyet ve temsilciler, din ve inanç kurumu örgütleri de ziyaret eden ve destek veren kurumlar arasındaydı.

KDP ANNELERİN MEKTUBUNU REDDETTİ, KAPIYI KAPATTI!

Çadır eyleminin başladığı günden bu yana birçok kez barış ve şehit anneleri çadırı ziyaret etti, burada nöbet tuttu. 11, 21 Ekim ile 4 Kasım'da Barış Anneleri üç defa mektup ulaştırmak istedi. Annelerin Fişxabur Köprüsü'nden geçerek mektupları KDP yetkililerine verme girişimleri her defasında KDP asayişi tarafından engellendi.

Devrimci gençlik hareketinden bir grup genç de cenazelerin verilmemesini protesto etmek için bir eylem düzenledi. KDP asayişi ve istihbarat elemanları gençlere tazyikli su, taşlarla Semalka Sınır Kapısı üzerinde saldırdı. KDP 16 Aralık'ta Semalka Sınır Kapısı'nı, 19 Aralık'ta da El Welid Sınır Kapısı'nı kapattı.

AİLELER KARARLI

KDP, cenazeleri vermek yerine anneleri defalarca tehdit etti. Ancak şehit aileleri cenazeleri almakta kararlı. Aileler, "Cenazeleri almadan eylemi bitirmeyeceğiz" mesajını veriyor.
Yüzüncü gününü geride bırakan eylemi şimdiye kadar Kuzey Doğu Suriye topraklarından onlarca grup devralarak sürdürdü. Her grup iki gün bir gece eylem çadırında nöbet tutuyor. Yüzüncü günde çadırda nöbette olan Amudê grubu oldu. Amudê grubu, eylemin yüzüncü gününde çadırda olmaktan gurur duyduğunu söyledi.