25 Haziran 2015: Türk devleti Kobanê halkını yok etmek istedi

7 yıl önce yaşanan Kobanê katliamının tanıklarından Elî Xelê, o dönem yaşadıkları vahşetin sebebinin Türk devleti olduğunu belirterek, "Türk devleti ve çeteleri bu katliamla Kobanê halkını yok etmek istediler" dedi.

DAİŞ çeteleri 25 Haziran 2015 yılında Kobanê'ye büyük bir saldırıda bulundu. Türk devleti destekli bu saldırıda 233 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi ise yaralandı. Türkiye'den rahat bir şekilde Kobanê'ye geçen DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği katliamda yaşamını yitirenlerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlıydı. YPG-YPJ savaşçılarının direnişi sonucu Kobanê, DAİŞ çetelerinden temizlendi. 

Kobanê katliamının tanıklarından biri de Kobanêli Elî Xelê'ydi. Elî Xelê o saldırıda iki bacağından vuruldu.

KOBANÊ ŞAHSINDA TÜM KÜRTLERİ HEDEF ALDILAR

Katliamın yüreklerinde büyük bir yara açtığını söyleyen Elî Xelê, "Sirînê'nin özgürleşmesini kutluyorduk ama sonra DAİŞ çetelerinin şehre girdiğini gördük. Mihemed Hecî yanımdaydı, bize ateş ettiler. O şehit oldu. Ben de iki bacağından yaralandım. Ehmed isimli adlı bir komşum beni aradı ve hastaneye götürmeye çalıştı ama çeteler etrafımızı sarmıştı. Daha sonra bir koridor gördük ve kurtulduk. Türk devleti ve çeteleri bu katliamla Kobanê halkını yok etmek istedi. Kobanê halkı şahsında tüm Kürtleri hedef aldılar " diye konuştu. 

EVDEKİLERİ DIŞARI ÇIKARIP KURŞUNA DİZDİLER

Kobanê katliamında babasını ve çocuklarını kaybeden Wehîde Şêx Nebî ise, katliamın yaşandığı güne ilişkin şunları anlattı: "Babam Ramazan fitresi toplamak için bize gelmişti. Çok yorulmuştu, biraz dinlenmek istedi. Silah sesleri gittikçe artıyordu. Babama dışarıda neler olduğunu sordum, 'tahminime göre şehrin özgürleşmesini kutluyorlar' dedi. Daha sonra büyük bir patlama sesi duyuldu. Babam ve eşim dışarı çıktı. Ben de bebeğimi kucağıma alıp arkalarından gittim. Ne olduğunu anlamadık, eşimin erkek kardeşi ve eşi de katledildi. Çeteler daha sonra bizi de evden dışarı çıkarıp üzerimize kurşun yağdırdı, babam ve oğlum şehit düştü."