Barış Anneleri: Cenazelerimizi alıncaya kadar oturmayacağız

KDP’nin Xelîfan’da şehit düşürdüğü cenazelerini almak için Sêmalka’da eylem yapan Rojavalı Kürt, Êzidî ve Arap anneler, cenazelerini alana kadar durmayacaklarını vurguladı.

Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, KDP güçlerinin Xelîfan’da pusu kurarak şehit ettiği gerillaların cenazelerinin iadesi talebiyle 5 Ekim 2021’de Rojava-Başûrê Kürdistan sınırında başlatmıştı. İki ay boyunca Sêmalka’da eylem alanında olan anneler, üç kez sınırı geçerek Fişxabur Sınır Kapısı yetkililerine mektup vermek istedi. Sınır kapısındaki KDP güçleri ise mektupla barış talebinde bulunan anneleri silahlarla karşıladı.

Eyleme katılan Barış Annelerinden Xerma Elî (Kürt), Umeyre Hasan Al Habib (Arap) ve Caziye Hewran (Êzidî), Sêmalka’da 63 gündür süren eylemi, taleplerini, sorularına ve taleplerine verilmeyen yanıtlar ile KDP’nin geçmişten bugüne ihanetini ANF’ye değerlendirdi.

‘KENDİLERİNİN KATLETTİĞİ ANLAŞILMASIN DİYE VERMİYORLAR’

 

KDP’nin yıllardır gerillaya saldırdığını belirten Xerma Elî, şunları kaydetti: “KDP’nin saldırılarında binlerce gerilla şehit düştü. KDP’nin ihaneti tarihtendir. Birçoğunun cenazesi halen kayıp. Aralarında çok sayıda Rojavalı da var. Aileleri sürekli cenazelerini istiyor. Üç kez sınırı geçerek mektubumuzu KDPli yetkililere vermek istedik. Ancak pêşmergeler bize saygısız yaklaştı ve ‘Cenazeler Başûrê Kürdistan’da değil, Rojhilat tarafında diyorlar” ifadelerini kullandı.

Xerma Elî, gerilla cenazelerinin, kendileri tarafından katledildiği anlaşılmasın diye verilmediğini belirterek, suçlarını örttüğüne işaret etti.

Kürt halkına seslenen Xerma Elî, “Tüm Kürt halkı, şehit cenazelerini alana kadar ayakta olmalıdır. Aileler cenazeleri alana kadar alanlarda olun. İhanet ve işgale karşı Kürt ulusal birliği etrafında kenetlenelim. Çünkü Türk devleti saldırılarıyla Kürt halkını imha etmek istiyor. Özgür Kürdistan Dağları’nda yenildiler. Her zaman ayakta olalım ve mücadelemizi büyütelim” dedi.

‘CENAZELERİNİN VERİLMEMESİ İHANETTİR’

 

Umeye Hasan Al Habib ise bir Arap olarak eyleme katıldığını ifade etti.

Cenazelerin verilmemesi ihanettir” diyen Al Habib, KDP’nin şehitlerin cenazelerini vermesini istedi.

‘ÊZIDÎ HALKI İHANETİ KABUL ETMEYECEKTİR’

Caziye Hewran da gerilla cenazelerini almak için eylemde olduklarını hatırlatarak, “Onlar annelerin yüreğinin nasıl yandığını bilmiyorlar mı? Allah’tan korkmuyorlar mı? İki aydır annelerle, genç yaşlı demeden çadır eylemindeyiz. Cenazelerimiz onlarda olduğunu biliyoruz. Cenazelerimizi teslim alıncaya kadar oturmayacağız” dedi.

90’lı yıllarda kardeşinin 24 arkadaşıyla birlikte bizzat KDP eliyle şehit düşürüldüğünü, 25-30 yıldır aramalarına rağmen ulaşamadıklarını söyleyen Hewran, KDP’nin ihanetinin bugüne dayanmadığını ifade etti.

Düşmanın Kürt halkını bölüp parçalayabilmek için KDP’ye destek verdiğine işaret eden Hewran, bu yoldan dönmesini istedi.

KDP’nin tarihten beri Êzidî halkına karşı ihanet içerisinde olduğuna işaret ederek, “KDP’nin Êzidîlere karşı ihaneti tarihten beridir belli. 12 bin pêşmerge, Şengal’i DAİŞ’e teslim etti. Şengalli kadınları, kız çocuklarını pazarlarda sattılar. Çoğunun akıbeti halen bilinmiyor. Bu ihanet, Êzidî halkının ve tüm dünyanın gözü önünde yapıldı. Hiç kimse KDP’nin bu ihanetini unutmayacaktır. Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesi Şengal halkı içinde yayıldı ve umut oldu. Êzidî halkı ihaneti kabul etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

‘DÜŞMANIN ELİNİ TUTMAYIN’

Kürt halkına çağrıda bulunan Caziye Hewran, “Ey onurlu Kürt halkı, düşmanın elini tutmayın. Önder Öcalan’ın fikirleriyle tüm halk bileşenleri ve dört parça Kürdistan’ı koruyabiliriz. Ne olursa olsun şehitlerimizi ve topraklarımızı onlara bırakmayacağız. KDP’li yetkililer size de sesleniyorum. Kürt halkı eskisi gibi değildir” dedi.