Baxoz’un yıldönümünde QSD’den açıklama: DAİŞ tehdidi sürüyor

QSD Genel Komutanlığı, Baxoz’da DAİŞ çetelerinin varlığına son verilmesinin 4’üncü yıldönümünde yaptığı açıklamada DAİŞ tehdidinin sürdüğünü belirterek, özellikle “patlamaya hazır bomba” gibi olan kampların durumuna dikkat çekti.

Yazılı bir açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı,  “Bugün, terör örgütü DAİŞ’i son yeri olan Baxoz beldesinde QSD ve Kuzey ve Doğu Suriye halkının tarihi direnişi ile Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle bitirmenin 4’üncü yıldönümü. Bu başarıyla halkımız dünyanın üzerindeki en büyük tehlikeden kurtarıldı” dedi.

BAXOZ ZAFERİ

Açıklamada “Güçlerimizin terör örgütü DAİŞ’e karşı gösterdiği direniş tüm dünyayı şaşkına çevirdi. Terör örgütü tüm askeri gücünü ve üyelerini Baxoz’daki savaşa dahil etti, çünkü bunun son savaşı olacağını iyi biliyordu. Bunun için de bu savaşta her türlü terör yöntemine başvurdu ve kendini kurtarmak için sivilleri canlı kalkan yaptı” ifadeleri kullanıldı.

QSD Genel Komutanlığı devamla şunları ifade etti:

“Buna karşın güçlerimiz ise insani ve ahlaki duruşundan ödün vermeyerek uluslararası savaş kurallarına göre hareket etti. Sivillerin serbest bırakılması ve teslim olunması için birçok şans tanıdı. Bunun için birçok kez ateşkes ilan etti. Ardından sivil konvoylar güçlerimize doğru ilerledi ve terör örgütü üyesi binlerce kişi de teslim oldu.

Baxoz savaşı, sözde ‘DAİŞ devletinin’ bitirildiği son halkaydı. Daha da önemlisi savaşçılarımızın fedakarlığı olmasaydı bu zafer kazanılamazdı. Şüphesiz terör örgütünü Baxoz’da askeri ve coğrafik açıdan yok etmek aynı zamanda hem bölgedeki milyonlarca insanın hem de dünya üzerindeki tehditlerin de yok edilmesi anlamına geliyor.

TEHDİT SÜRÜYOR

Güçlerimiz tüm dünyanın yerine savaştı, insani görevini zaferle taçlandırdı. DAİŞ halen bölgelerimizde ve dünyada özellikle terör hücreleri yoluyla tehlike yaratmaya devam ediyor. Bazı bölgelerde yeniden canlanmayı ve milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atmayı hayal ediyor.

Hol Kampı, Reqa ve Sinaa Cezaevi’ne dönük saldırılar tehlikenin halen sürdüğünü gösteriyor. Bu bağlamda başta DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon olmak üzere uluslararası toplum güçlerimize daha fazla destek vermeli, terörün boyutu ve örgütün kaynaklarının kurutulması için askeri ve güvenlik koordinesini arttırmalı.

KAMPLAR PATLAMAHA HAZIR BOMBA GİBİ

Güçlerimizin terör örgütünü yok etmek için savaş meydanında gösterdiği performans cesaretini ve aktifliğini gösteriyor. Aktif olma ve cesaret aynı zamanda zaferi kazanmanın temelidir, dünya da bunu iyi biliyor. Bu doğrultuda terör örgütünün kalıcı olarak yok edilmesi için uluslararası ortak bir çalışmanın gerekli olduğunu bir kez daha belirtiyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’deki cezaevlerinde tutuklu bulunan DAİŞ üyelerinin sorunu çözülmeli, her devlet DAİŞ içindeki vatandaşlarını almalı. Bazı devletler bu soruna önem vermiyor. Bu sorun güvenlik açısından güçlerimiz ve Özerk Yönetim’in üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Öte yandan kamplardaki üyeleri patlamaya hazır bomba gibi. Bu hususu geçtiğimiz yaz katliam ve insan kaçırmanın arttığı bir dönemde gördük. Bu üyelerin bölgelerimizde kurulacak uluslararası mahkemelerde yargılanmasının tehlikeyi azaltacağını ve hücrelerin hareketliliğini azaltacağını görüyoruz.

Teröre karşı mücadelenin iyi bir şekilde yürümesi ve örgütü tamamen yok etmemiz için uluslararası toplumun sorumluluğunu yerine getirmesi, başta Türk devleti olmak üzere DAİŞ’e destek veren tüm devletlere baskı kurması gerekir.

TÜRK İŞGALİ ALTINDAKİ BÖLGELER DAİŞ İÇİN GÜVENLİ YERLER HALİNE GELDİ

Efrîn’den İdlib, Bab, Cerablus, Serêkaniyê ve Girê Spî’ye kadar Türk devletinin işgal ettiği bölgeler DAİŞ hücreleri ve komutanlarının güvenli yerleri haline geldi. Güçlerimiz terör örgütü üyeleri ve üst düzey komutanlarının itiraflarını daha önce yayınladı. İtiraflarda söz konusu bölgelerden destek ve perspektif alındığı bir kez daha ortaya çıktı. Öte yandan tüm çetebaşlarının Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde öldürülmesi de bunu ispatlıyor. Tüm bunlar Türk devletinin örgütü yeniden canlandırma girişimlerinde parmağının olduğunu gösteriyor. Belirttiğimiz durum ise güçlerimizin örgütün hücrelerini yok etme ve radikal ideolojisini etkisizleştirme çalışmalarını zayıflatıyor.

Uluslararası toplumun terörün yok ettiği yerlerin yeniden inşasına desteğini arttırması, Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm bölgelerinde sağlık, altyapı, eğitim ve diğer alanlardaki çalışmalarını genişletmesi oldukça önemli.

Son olarak şehitlerimizin ve tüm halkımızın Baxoz’daki zaferini kutluyoruz. Dünyanın terör belasından kurtulması, bölgemizde ve dünyada güvenliğin, barışın sağlanması için terör örgütünün yok edilmesine yönelik yürütülen tüm çalışmaların devam etmesi çağrısı yapıyoruz.”