Kobanê'de sivilleri katleden Türk devleti protesto edildi

Kuzey ve Suriye'de Kobanê'de sivilleri katleden Türk devleti protesto edildi, "Türk devleti yargılanmalı" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki STÖ ve hukuk kurumları, Türk devletinin dün Kobanê’de sivilleri hedef alarak katletmesini kınadı.

Minbic’teki Zenûbiya Kadın Topluluğu, yaptığı basın açıklaması ile işgalci Türk devletinin sivillere dönük saldırılarını kınayarak, işgalci devletten hesap sorulmasını istedi.

Kadın Evi önündeki eylemde açıklama Zenûbiya Kadın Topluluğu sözcüsü Nesrîn El-Elî tarafından okundu. Onlarca kadının katıldığı eylemde, Türk devletinin insanlığa dair her şeyini kaybettiği için bölgedeki halklara dönük saldırılarını arttırdığı vurgusu yapıldı.

QAMIŞLO

Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği ve Toplumsal Adalet Meclisi, işgalci Türk devletinin sivilleri hedef almasını yaptığı açıklama ile kınayarak, bunun savaş suçu olduğunu kaydetti.

Toplumsal Adalet Meclisi önünde yapılan açıklama, Toplumsal Adalet Meclisi Eşbaşkanı Refîq Ceîl ve Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği Eşbaşkanı Xedîce Îbrahîm tarafından okundu.

İşgalci Türk devletinin uluslararası kanunlara göre yargılanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, Türk devletinin amacının bölgenin istikrarını bozmak, DAİŞ çetelerini yeniden canlandırmak olduğu belirtildi.

ŞEHBA

Efrîn Toplumsal Adalet Meclisi de Türk devletini protesto etti.

Şehba’daki Til Sûsin meclis binası önündeki eyleme avukatlar, hakimler ve hukukçular da katıldı. Toplumsal Adalet Meclisi Üyesi Evîn Hac Hemo tarafından okunan açıklamada, Şam hükümetine sorumluluk alması, Erdoğan’ın uluslararası kanunlara göre yargılanması için harekete geçme çağrısı yapıldı.

TEBQA

Tebqa’daki Toplumsal Adalet Divanı da yaptığı açıklamada, işgalci Türk devletinin sivilleri doğrudan hedef aldığına dikkat çekti.

Toplumsal Adalet Divanı Eşbaşkanı Mûtez El-Sûdan’ın okuduğu açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu saldırılar Serêkaniyê ve Girê Spî işgalinin yıldönümünde eş zamanlı olarak gerçekleşti. Bu aynı zamanda işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin güvenli bölgelerine dönük işlediği suçları arttırıyor. Saldırının Reqa’nın DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesinin yıldönümünde gerçekleşmesi tesadüf değil.”

REQA

Reqa’daki Toplumsal Adalet Meclisi de aynı konu kapsamında basın açıklaması yaptı.

Meclis sözcüsü Mûsa El-Îbrahîm’in okuduğu açıklamada, "Davamız adalet davasıdır ve topraklarımızı korumak bizim görevimizdir. Nasıl ki topraklarımızı DAİŞ çetelerinden temizlediysek, aynı şekilde topraklarımızı tarihten ders almayan Osmanlının elinden de kurtaracağız. Türk devletinin cezalandırılması için u suçların belgelenmesi ve UCM’ye teslim edilmesi lazım" denildi.

HALEP

Halep’teki Toplumsal Adalet Divanı, işgalci Türk devletinin bölgeye dönük saldırılarını kınamak için yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun bu suçların sorumlusu olduğuna dikkat çekti.

Şêxmeqsûd Mahallesi’nde yapılan açıklama Avukatlar Birliği Eşbaşkanı Mihemed Emîn tarafından okundu. Çok sayıda hukukçu, avukat ve Toplumsal Barış Meclisi üyesinin katıldığı açıklamada, “BM ve BM Güvenlik Konseyi’ni sivillerin savunmasından sorumludur. Bu kapsamda uluslararası topluma sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Öte yandan bölgesel ve uluslararası basın kuruluşlarına Türk rejiminin bölge halkına dönük saldırılarını doğru bir şekilde aktarma çağrısı yapıyoruz" denildi.