‘Kobanê merkezli saldırılar hazmedilemeyen yenilgidir’

PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, “Kobanê’de DAİŞ’in yenilgi sürecine girmesini hazmedemeyen Türk devleti her zaman Kobanê’ye öfke duymuş ve her fırsatta saldırı yapma isteği duymuştur” diyerek, şu mesajı verdi: “Tüm bu saldırılara karşı güçlü mücadele edeceğiz.”

Rojava’yı 2022 yılında daha yoğun saldırılar beklediğine işaret eden PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, “2021 Rojava için yoğun saldırılara karşı eşsiz direnişlerin yaşandığı bir yıl oldu. 2022 yılının daha yoğun ve önemli bir yıl olacağı şimdiden belli. Yoğun işgal saldırılarına ve özel savaş uygulamalarıyla karşı karşıya kalacağımız şimdiden görülüyor. Ama tüm bunlara karşı eşsiz direniş ve mücadelelerinde ortaya çıkacağı kesindir. Tüm saldırılara ve politikalara karşı sistemimizi koruyup ayakta tutacağımız güçlü bir mücadele yılı olacaktır” diyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Ayşe Hiso ile Kobanê şahsında Rojava Devrim sahasına dönük saldırıları, saldırıların amacını, Kobanê halkının saldırılara karşı tutumunu, Rojava’ya dönük kuşatma politikalarını, KDP’nin saldırı ve kuşatma ittifakı içerisindeki varlığını, 2021 yılına yoğun saldırılara karşı çetin mücadelelerle giren Rojava’da 2022’deki yaşanabilecek gelişmeleri konuştuk.

Rojava’ya dönük hedeflerinde umduğu başarılı bulamayan Türk devleti özellikle Kobanê olmak üzere tüm bölgeye dönük yoğun saldırılarda bulunuyor. Bu saldırılar nasıl görülmelidir? Kobanê halkının bu saldırılara karşı tutumu nedir?

Türk devleti 25 Aralık tarihinde de Kobanê’de bir katliam gerçekleştirdi. Kobanê’de gençlere dönük düzenlenen Türk devlet saldırısını, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine dönük diğer saldırılardan ayrı ele almamak lazım. Türk devleti daha öncesinde de Rojava’nın ileri gelen yurtseverlerinden Yusuf Gulo ve ailesine dönükte saldırı gerçekleştirmişti.

Tüm bu saldırıları Türk devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye devrimine dönük tepkisinden farklı ele almamak gerekir. DAİŞ, onların en önemli projelerindendi. Kobanê ise Rojava Devrimi’nin sembolü, simgesiydi. Kobanê Direnişiyle DAİŞ’in yenilgi süreci başladı. Türk devleti tabi ki bunu hiçbir zaman hazmedemedi. Her zaman Kobanê’ye büyük bir öfke duyuyor. Her fırsatta Kobanê’ye bu tarz saldırılar yapma istediği olmuştur ve saldırıyor da.

Bu saldırıların bir amacı da bölgede istikrarsızlık yaratıp halkı korkutup huzur ortamını bozmaktır. Kobanê halkı bu politikaların hepsinin farkındadır. Sürekli olarak kitlesel eylemlerle bu saldırılara karşı öfkesini başta Türk devleti olmak üzere herkese gösteriyor.

Kuzey ve Doğu Suriye salt işgal saldırılarına maruz kalmıyor, yoğun bir kuşatma da söz konusu. KDP gibi organizasyonların kuşatma politikalarına dahil oluşunu nasıl görmek gerekiyor?

Rojava’dan Maxmur’a kadar birçok yere dönük ambargo yoğunlaştırılmış durumda Bunlar çok önemlidir. Sêmalka Sınır Kapısı’nın kapatılmasında gençlerin eylem yaptığı bahanesinde bazı şeyler söyleniyor. Bunların tamamı gerekçeden ibarettir. Orada gerçekleştiren eylem, şehit düşen Kürt gençlerinin cenazelerinin talebi amacıyla düzenlenen sivil bir eylemdir.

Cenazelerin şimdiye kadar ailelerine teslim edilmemesi başlı başına bir sorundur. Halkımız da bunun için eylemler düzenlemektedir. Gençlere saldırı düzenleyen ve olayı provoke eden KDP’dir. Sonrasında bunu gerekçe gösterip bölgeye dönük kuşatma politikasına dahil olduğunu sınır kapılarını kapatarak bir kez daha göstermiş oldu.

Tüm bunlar Astana görüşmelerinden bağımsız değildir. Her ne kadar bunu gerekçe yapmış olsalar da Astana’da alınan ve TC çıkarına hizmet eden siyasi kararların KDP eliyle uygulanmasından ibaret olduğu noktasında değerlendirmek daha doğru olacaktır.

2021 yılına yoğun saldırılarla giren Rojava Özerk Bölgesi 2022 yılında da aynı durumu yaşadı. Rojava için nasıl bir yıl olacaktır?

2021 Rojava için yoğun saldırılara karşı eşsiz direnişlerin yaşandığı bir yıl oldu. Sadece Rojava da değil tüm dünyada büyük değişimler oldu. Rojava’da oluşturulan Özerk Yönetim her şeye rağmen kendini daha da geliştirdi. Bu süre zarfında bizim sistemimizin oturması ve uluslararası alanda kabul görmeye başlamasıyla eksikliklerin giderilip yerleşik hale gelme sürecini ortaya çıkardı.

2022 yılının daha yoğun ve önemli bir yıl olacağı şimdiden belli. Yoğun işgal saldırılarına ve özel savaş uygulamalarıyla karşı karşıya kalacağımız şimdiden görünüyor. Ama tüm bunlara karşı eşsiz direniş ve mücadelelerinde ortaya çıkacağı kesindir. Tüm saldırılara ve politikalara karşı sistemimizi koruyup ayakta tutacağımız güçlü bir mücadele yılı olacaktır.

2022 Özerk Yönetim için de önemli bir yıl olacaktır. Sistemin kalıcılaşması, sorunların çözümüne ilişkin gerekli güç ve muhatap olması yönünde 2022 yılı belirleyici olacaktır. 2022 hedefimiz her geçen gün artarak devam eden özel savaş saldırılarına karşı köklü bir mücadele yılı ve sistemimizin uluslararası alanda tanınacağı bir yıl olmasıdır. Şüphesiz bu doğrultuda yoğun mücadele ve çalışmaların olacağı bir yıl olacaktır.