TEV-DEM: İran ve Rojhilat'taki direnişleri sahiplenelim

TEV-DEM, İran ve Rojhilat'ta kadınların öncülüğünde başlayan direnişleri sahiplenme çağrısı yaptı.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Jina Emini’nin katledilmesi üzerine İran ve Rojhilat'ta başlayan direnişlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

“İran’daki diktatör iktidar, kültürleri yok etmek ve el koymak için başvurduğu baskıcı, insanlık dışı siyaset tüm insani değerlerden uzaktır. Jina Amini sadece birkaç tel sayı gözüktüğü için Tahran’da herkesin gözü önünde işkence edilerek katledildi.

Kadınların bu tür vahşi yöntemlerle katledilmesi aynı zamanda özgür yaşamın ruhunun katledilmesi demektir. Kadınlar ahlaklı, onurlu ve insani değerleri temsil ediyor.

'İRAN ÖZGÜR KADINA SALDIRIYOR'

Jîna Emînî’nin İran rejimi tarafından vahşice katledilmesi, İran rejiminin ırkçılık ve inkar politikasını sürdürdüğünü, başta kadınlar olmak üzere tüm sosyal ve kültürel değerleri ihlal ettiğinin ispatıdır. Bu suçun amacı, gücünü bölgede terörü yenen çağdaş kadının felsefesinden ve direnişinden alan Jîna Emînî şahsında güçlü ve özgür kadınların iradesine yönelik yapıldığını bizlere gösteriyor. Jîna Emînî, İran’ın baskıcı rejiminin kadınlara dayattığı köle sistemini yıkmak istedi. İran rejimi ile faşist Türk rejimi arasında hiçbir fark yok. Bunların halkın ve toplumların iradesini kırmak için kendi aralarında birçok gizli anlaşmaları var.
Jîna Emînî, Rojhilatê Kurdistan ve İran kentlerini rejime cehenneme çeviren yeni bir mücadelenin sembolü oldu. Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla büyük gösteriler yaptılar. İran’da kadın öncülüğünde yeni devrimin başlaması, İslam rejimini sarstı ve göstericiler arasında ayrım yapmaksızın vuran ve öldüren tüm terörist güvenlik güçlerini ortaya çıkardı.

Kürt halkının yanı sıra İran halkına, siyasi güçlere, sivil toplum örgütlerine, hukuk örgütlerine kadınlar öncülüğünde başlayan İran halkının direnişine destek vermesi çağrısı yapıyoruz.”