TEV-DEM: DAİŞ saldırılarından Türk devleti ve uluslararası güçler sorumlu

TEV-DEM, uluslararası güçlerin DAİŞ’in saldırılarına zemin hazırladığını, Türk devletinin de saldırılara doğrudan destek olduğunu belirtti.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Hesekê’de DAİŞ çetelerinin düzenlediği saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "DAİŞ’li teröristlerin uyuyan hücreleri, Xiwêran Cezaevi’nde kalan çeteleri serbest bırakmak için kirli bir saldırı planını hayata geçirdi. İnsanlık için büyük bir tehlike olan DAİŞ çeteleri yeni bir kaos yaratmaya çalıştı. Mahalle sakinleri başta olmak üzere kentte büyük bir paniğe neden olan bu saldırılar tesadüfen gelişmedi. İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e saldırısının 4’üncü yıldönümüne denk gelen bu saldırılar aynı zamanda Özerk Yönetim’in 8’inci kuruluş yıl dönümünü gölgelemeyi amaçladı" denildi.

'SALDIRI TÜRK DEVLETİNİN DOĞRUDAN DESTEĞİYLE YAPILDI'

"Terörün ve çetelerin resmi sponsoru haline gelen faşist AKP hükümetinin akıbeti ve bekası DAİŞ terörü ve paralı çetelerin bekasının akıbeti ile doğrudan ilişkilidir" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar da ifade edildi:

"İçeride ve dışarıda yaşadığı başarısızlıkları gizlemeye çalışan faşist hükümeti, Kuzey ve Doğu Suriye ile Şengal’e yönelik saldırılarına devam ediyor. Kirli politikalarla başarısızlıklarını görmezden gelmeye çalışıyorlar.

Genelde Suriye'de işgal ettiği topraklarda, özelde Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'de savaş suçları, insanlık dışı saldırılarda her türlü parmağı olan ve yeri geldiğinde bizzat yapan faşist Türk devleti, şimdi bir yıkım kriziyle karşı karşıya ve bu nedenle daha da saldırganlaşıyor.

MİT ve bölgedeki diğer istihbarat ağlarıyla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde istihbarat operasyonları yürütüyor. Son dönemde Şehba, Til Temir, Eyn Îsa ve Kobanê’ye yönelik saldırılarına yoğunluk veren işgalci Türk devleti, son olarak DAİŞ çeteleriyle birlikte Hesekê’deki  Xiwêran Cezaevine saldırdı. Bu şekilde Özerk Yönetimi hedef alıp halkları arasında kargaşaya ve kaosa neden oluyor.

İşgalci Erdoğan hükümetinin, doğrudan desteğiyle yapılan DAİŞ hücre saldırılarının amacı, halkların yönetimine dayanan Demokratik Öz Yönetim’i yenilgiye uğratmak ve halkın iradesini kırmak. Ancak İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) ve QSD’nin çabasıyla bu saldırı ve Türk devletinin komplosu yenilgiye uğradı.

'DİRENİŞİ GÜÇLENDİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Biz TEV-DEM olarak uluslararası toplumun sessizliğinden cesaret alan işgalcilerin ve çetelerin saldırılarını ve katliamlarını kınıyoruz. Özerk Yönetim'in bu çeteleri yargılamak veya kendi ülkelerinde kovuşturmak için uluslararası mahkemeler kurmaya yönelik defalarca çağrılarına rağmen, uluslararası toplum ve BM sorumluluklarından kaçıyor.

Ayrıca tüm bölgesel yapıları, kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarını ve tüm siyasi güçleri tarihi değerlerimizi ve kazanımlarımızı koruyabilmek, direnişi güçlendirmek için mücadele etmeye çağırıyoruz. Şehitlerin ailelerine de başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz."