‘Türkiye suyu savaş aracı olarak kullanıyor’

Uluslar arası Su Çalıştayı’nın ikinci oturumunda Türk devletinin Dicle ve Fırat Nehirlerinin suyunu azaltarak Kuzey ve Doğu Suriye’nin öz yeterliliğini sağlamasını engellediği belirtildi.

Hesekê’de bulunan Serdem Kültür Salonu’nda düzenlenen Kuzey ve Doğu Suriye Uluslar arası Su Çalıştayı’nda ikinci oturum düzenlendi.

İkinci oturumda Jeostratejist Gerard Chalian, Sully Örgütü Kurucusu Alan Bound, Ekonomist ve Ziraat Mühendisi Hesen Ezam, Kuzey ve Doğu Suriye Gıda Güvenliği Koordinasyonu Yardımcısı Lorîn Betal ve Ekonomist Ehmed Berekat hazır bulundu.

Oturum 4 ana başlık altında yürütüldü. Su savaşları, uluslararası çatışmalar ve siyasi yansımaları, su krizinin topluma etkisi, su kıtlığının bölge tarımına etkisi başlıkları tartışıldı.

Konuşmacılar, suyun siyasi çıkarlar için kullanılmaması yönünde anlaşmaların olduğuna dikkat çekerek, devletlerin suyu bir ulusal güvenlik aracı olarak görmesinin hukuksuz olduğuna dikkat çekti.

Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten konuşmacılar, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye karşı suyu silah aracı olarak kullandığını ifade etti.

Kuzey ve Doğu Suriye ekonomisinin tarıma dayandığını söyleyen konuşmacılar, Türk devletinin bölgenin öz yeterliliğini sağlamasını engellediğini vurguladı.

 Kuzey ve Doğu Suriye’de tarımsal verimin su yetersizliği nedeniyle düştüğüne dikkat çekilerek, bunun ekmek gibi temel gıdalara erişimi de zorlaştırdığını ifade edildi.

Tarımın yanında hayvancılığın da su yetersizliğinden olumsuz etkilendiği vurgulanarak, yağış miktarlarının da düşmesiyle hayvancılıktan elde edilen verimin de düştüğü belirtildi. Türk devleti ve çetelerinin Elok istasyonu gibi bölgenin içme suyu kaynaklarını da yok etmeye çalıştığı ifade edilerek, genel anlamda suyun azaltılmasının ekonomiye ciddi zararlar verdiği söylendi.

Çalıştay üçüncü oturumla devam ediyor.