Çin’de ‘Alzheimer’ artıyor: 10 milyon hasta, 200 yatak

Çin’de Alzheimer vakaları katlanarak artıyor. 10 milyon hastaya karşılık 200’ün altında yatak var.

Dünyadaki Alzheimer vakalarının dörtte biri Çin’de bulunuyor. Bu durum Çin’de kamu sağlığı için “saatli bomba” olarak değerlendiriliyor.

AFP’nin haberine göre güneydeki Guangdong Sağlık Üniversitesi’nde nörolog Wei Shuchao, “Çin’de başka hiçbir halk sağlığı sorunu bu kadar tehdit edici değil” dedi.

London School of Hygiene and Tropical Medicine tarafından yapılan bir araştırmaya göre nüfusun hızlı bir şekilde yaşlanması ile birlikte hasta sayısı 2050 yılına kadar dörde katlanarak, 40 milyona ulaşacak.

Rapor, tıbbi maliyetler ve bakıcıların ulusal işgücünden ayrılmasının neden olduğu üretkenlik kaybı arasında, Alzheimer'ın Çin ekonomisine yılda 1.000 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor.

Nörolog Shuchao, "Çin'de en hızlı ilerleyen hastalık ve biz kesinlikle bununla yüzleşecek donanıma sahip değiliz" dedi.

Bir kıyaslama yapılırsa, ABD’de 6,2 milyon hastaya özel bakım merkezlerinde 73 bin yatak düşüyor.

Çin’de bu hastalığın genellikle çok geç tespit edilmesi durumu daha zorlu hale getiriyor. Hastalığın teşhisindeki yetersizlik, hastaların uzun yıllar tedavisiz ve desteksiz kalmalarına neden oluyor.

Kırsal alandaki göç de milyonlarca yaşlı ve kırılgan kişinin, çocuksuz bir şekilde kendilerini yalnız bulmaları ile sonuçlanıyor.

Hükümet geçen yıl “2030 Sağlık” eylem planını açıklamıştı. Bu plan, mahalle düzeyinde hastalığın teşhisinin genelleştirilmesini öngörüyordu. Ancak plan, hastaları karşılama yapılarının kurulması veya doktorların eğitimi konusunda herhangi bir detay içermiyor. Wei Shuchao, kırsal alanlarda doktorların Alzheimer vakalarının erken tespiti için eğitimli olmadıklarını belirtiyor.