Bilim insanları domateslerin D vitamini potansiyelini ortaya çıkardı

İngiliz bilim insanlarının istediği olursa günde iki orta boy domates doktoru uzak tutabilir.

Norwich'teki John Innes Center'daki bilim insanları tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, kemikleri, dişleri ve kasları sağlıklı tutmak için zorunlu olan kalsiyum gibi besinleri düzenleyen güçlü bir D vitamini kaynağı haline getirmek için domateslerin genetik yapısını düzenledi.

D vitamini vücudumuzda güneş ışığına maruz kaldıktan sonra oluşsa da, ana kaynağı büyük ölçüde süt ve et olmak üzere besinlerdir. D vitamini kemiklerimizi korumaya, kasları ve dişleri sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Araştırmacılar, düşük D vitamini seviyelerinin - kanserden kardiyovasküler hastalığa kadar çok sayıda koşulla ilişkili - dünya çapında yaklaşık 1 milyar insanı etkilediğini söyledi.

Domates yaprakları doğal olarak 7-DHC adı verilen D3 vitamininin yapı taşlarından birini içerir. D3 vitamini, vücuttaki D vitamini seviyelerini yükseltmede en iyi olarak kabul edilir.

Bilim insanları, bir çift genetik makas gibi çalışacak şekilde tasarlanmış Crispr aracını kullanarak bitkinin genomunu, 7-DHC'nin domates meyvesinde ve yapraklarda önemli ölçüde birikmesini sağlayacak şekilde ayarladı.

D3 vitamini takviyelerinin çoğu, koyun yününden elde edilen lanolinden gelir. Koyun hayatta kaldığı için vejeteryanlar için işe yarar ama veganlar için geçerli değildir.

Bilim insanları şimdi ultraviyole ışık yerine güneş ışığının 7-DHC'yi D3 vitaminine etkili bir şekilde dönüştürüp dönüştüremeyeceğini değerlendiriyor.

İngiltere'deki yeni düzenlemeler, araştırmacıların bu teoriyi değerlendirmesine izin verdi - ancak süpermarket raflarına çıkmaya hazır olmaları biraz zaman alabilir.