'Demokratik' küçük kargalar karar vermek için gürültü kullanıyor

Bilim insanları, küçük kargaların tüneklerinden ne zaman ayrılacaklarına karar vermek için "demokratik" bir süreç kullandıklarını keşfetti.

Binlerce küçük karganın kışın aniden sabah gökyüzüne çıkarak dönen kara bir yaratık bulutu yarattığı bilinmektedir.

Araştırmacılar şimdi kuşların ayrılmak istediklerinde seslendiğini keşfetti.

Ardından gürültü kritik bir seviyeye ulaştığında kuşlar uçup gider.

Exeter Üniversitesi'nde bilişsel evrim profesörü Alex Thornton, BBC News'e verdiği demeçte, hayvanların grup kararlarını nasıl aldıklarını, "Bir kuş aradığında, oy veriyor veya ayrılmak istediğini bildiriyor" diye açıkladı.

Toplu ayrılma kararı iki şeye dayanır; birincisi gürültü hacmi, ikincisi ise kreşendo ya da gürültü seviyelerinin ne kadar hızlı arttığı.

Kuşlar fikir birliğine vardığında, ortalama beş saniye içinde binlerce tünek ağaçtan fırlar.  Araştırmacılar, gürültü seviyeleri daha hızlı yükseldiğinde, tüneğin daha erken ayrıldığını söylüyor.

Bilim insanları, kuşların davranışlarını gözlemlemek için Cornwall'da kargaların iki kış boyunca tünedikleri ağaçlara ses kaydediciler bağladı.

Yüksek Lisans öğrencisi Alex Dibnah tarafından yönetilen araştırmacılar, sesleri analiz etti ve gürültüyü kuşların ağaçlardan ayrıldığı zamanlarla karşılaştırdı.

Bilim insanları bulgularını test etmek için kargaların kayıtlarını dinledi ve tüneklerin seslere tepki verdiğini ve ortalama olarak altı dakika önce ayrıldığını gözlemledi.

Bunun yerine rüzgar sesleri çalındığında kuşlar ayrılmadı; bu da kargaların yalnızca gürültü rahatsızlığından ziyade özellikle çağrılara tepki verdiğini gösteriyor.

Prof Thornton, diğer kuşların da benzer şekilde davranabileceğini, ancak bilim insanlarının henüz bunu ayrıntılı olarak incelemediğini açıklıyor.

Bulgular, bilim insanlarının insan faaliyetlerinin hayvan popülasyonları üzerindeki etkisini anlamalarına yardımcı olacağını söylüyor.

İnsanlar, hayvanların birbirleriyle iletişim kurma becerisine müdahale edebilecek ışık ve gürültü kirliliği yoluyla kuşlara giderek daha fazla rahatsızlık veriyor.

Profesör Thornton, "Bir kasabanın veya işlek bir yolun yakınında büyük bir tünek düşünün. Kuşlar diğerlerini duyamıyorsa ve birlikte ayrılmak için bir fikir birliğine varamıyorsa, bunun nüfusları üzerinde büyük etkileri olabilir" diye açıklıyor.

Araştırma, Current Biology dergisinde yayınlandı.