Halk, Munzur'daki çevre kırımına karşı bir araya geldi

Dersimliler, Munzur Milli Parkı'ndaki çevre kırımına karşı bir araya geldi.

Munzur Milli Parkı içerisinde yer aldığı belirtilen Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Otlubahçe köyünde bakır madeni faaliyetlerine başlanması kentteki doğal yaşam savunucularını ayağa kaldırdı. Savaş Sertkaya isimli bir şahsa ait maden şirketi tarafından köyün yakınlarında çalışmalara başlandığının öğrenilmesi üzerine bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de aralarında olduğu halk, Ovacık ilçe merkezde toplanıp, Otlubahçe köyüne gitmek üzere araçlarıyla yola çıktı.

Yola çıkanlar ilçe çıkışında Türk askerleri tarafından durduruldu ancak birkaç kişi durum tespiti için engeli aştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Eşbaşkanı İbrahim Kasun ile Avukat Barış Yıldırım’ın aralarında bulunduğu 7 kişilik grup, maden çalışmasına başlanan alana gitti.

Bölgede incelemelerde bulunduktan sonra geri dönen heyet, açıklama yaptı.

'ÇEVRE KIRIMINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

HDP İl Eşbaşkanı İbrahim Kasun, “Doğaya müdahale edilen yerlerde ekosistem bozuldu. Dersim’de bu coğrafyalardan biri ve belki de bugüne kadar en iyi korunan ekosistemlerden biri. Ancak şimdilerde maden şirketleri gözünü Dersim’e de diktiler. Ender güzelliklere sahip bir kentimiz burası. Maalesef maden şirketleri haydutça buraya müdahale ederek, doğayı ve ormanları katlediyor. Hiçbir yasal izin olmadan burada bir çevre kırımının yapılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Barış Yıldırım ise maden arama çalışmalarına başlanan bölgenin Munzur Milli Parkı içerisinde yer alması dolayısıyla Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Bu suç duyurusu üzerine iş makinalarının durdurulduğunu söyleyen Yıldırım, bir an önce iş makinalarının bölgeden geri çekilmesini istediklerini belirtti.

Yıldırım, “Dersim’in kültürel mirasını her zaman savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Bu mirasın yok edilmesine asla müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.