Husiler BAE’ye saldırı başlattı, yakıt tankerleri hedef alındı

Yemenli Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik “geniş kapsamlı askeri operasyon” duyurusu ardından yakıt taşıyan üç tankerde patlama meydana geldi. En az üç ölü var.

Patlama BAE’nin başkenti Abu Dabi’de meydana geldi.  BAE polisi, yakıt taşıyan üç tankerde patlama yaşandığını belirtirken, havaalanı yakınında da “küçük çaplı yangın” çıktığını bildirdi. Polis, tanker patlamasında 3 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığını açıkladı. 

BAE resmi haber ajansına göre polis patlama ve yangının “muhtemelen” dron saldırısından kaynaklı olduğunu söyledi.

Bu patlamalar, Husilerin BAE’ye yönelik “geniş kapsamlı askeri operasyon” başlattıkları duyurusundan sonra geldi.

Reuters’in haberine göre Husilerin askeri sözcüsü BAE’ye saldırıyı üstlendi.

BAE, Yemen’de Husilere karşı hükümet yanlısı güçleri destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nda yer alıyor.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.