Japonya’da yağmur dönemi kısa sürdü, rekor sıcaklar yaşanıyor

Japon yetkililer ülkenin karşı karşıya olduğu rekor sıcaklar nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Başkent Tokyo, tarihinin en kısa süreli yağmur dönemini yaşadı. Japon hükümeti genel sekreter yardımcısı Yoshihiko İsozaki, “Halktan enerji tüketimini azaltmasını istiyoruz” dedi.

Tokyo bölgesinde elektrik rezervleri en düşük seviyesine inmiş durumda. Hükümet halktan ayrıca sıcaktan korunmak ve güneş çarpmasından kaçınmak için gerekli önlemleri almalarını istedi.

Bu pazartesi günü için başkentte hava sıcaklığının 35 dereceye ulaşacağı tahmini yapıldı. Japon Meteoroloji Kurumu (JMA), önümüzdeki pazar gününden önce hava sıcaklığının 34 derecenin altına düşmesini beklemiyor.

Normalde ülkenin büyük bir kısmında yoğun bir yağmur döneminin yaşanması gerekiyordu. Ancak JMA’ya göre yağmur dönemi Tokyo’nun da içerisinde yer aldığı Kanto bölgesinde pazartesi itibariyle sona erdi.

Yağmur döneminin normalden 22 gün önce sona ermesi, ülkede karşılaştırılabilir kayıtların tutulmaya başlandığı 1951’den bu yana en erken dönemi ifade ediyor.

Ülkenin merkezi ve güney batıdaki Kyushu adasının bir kısmında da yağmur döneminin sona ermesi, bir rekoru ifade ediyor.

Geçen pazar günü Tokyo’nun 100 kilometre kadar kuzeyindeki Isesaki kentinde hava sıcaklığı 40,2 dereceye kadar çıktı. Bir haziran ayı için Japonya’da kaydedilen en yüksek hava sıcaklığı anlamına geliyor.

JMA, "Yağmur mevsiminin hemen ardından pek çok insan sıcağa henüz alışamadı ve güneş çarpması riski daha yüksek" diye uyardı.