GÖRÜNTÜLÜ

Kalçık: AKP Kürt’e de coğrafyasına da düşman

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, AKP’nin yarattığı doğa tahribatlarının çok ciddi sorunlara kaynaklık ettiğini, Kürt kimliğini inkar ettiği gibi Kürt coğrafyasına karşı da düşmanlık politikası uyguladığını söyledi.

WAN HAWZASI BETONLAŞTIRILDI

Ali Kalçık, “Yaşam alanları rant ve çıkar uğruna yok ediliyor. AKP, Wan Gölü havasında binlerce dönüm sulak ve sazlık araziyi kurutarak betonlaştırdı ve rant yerleri haline getirdi. Kanuna göre sulak alanların doldurulması, tahrip edilmesi ve imara açılması suç olmasına rağmen bu alanlar yok edildi” dedi.

Kurdistan coğrafyasının yaşam kaynağı olan Wan Havzası AKP’nin bilinçli politikaları nedeniyle büyük tahribata uğradı. Wan Gölü’ne dökülen 100’ün üzerindeki akarsuyun üzerinde yüzlerce HES ve baraj yapılması, bu akarsuların yatakları ve çevresinde bulunan milyonlarca canlının yok edilmesini getirdi. HES’ler ve barajlar nedeniyle doğa tahrip edildi, yaşam alanları yok edildi. Baraj ve HES’ler nedeniyle kuruyan akarsular, Wan Gölü’nde büyük su kaybına neden oldu.

Wan Gölü ve çevresi AKP ve yandaşları tarafından rant merkezi haline de getirildi. Wan Gölü kıyısının birçok noktası başta olmak üzere, göl çevresinde bulunan sulak ve sazlık alanlarda dolgu yapılarak yapılar inşa edildi. Göl çevresinin kurutulması nedeniyle oksijen kaynağı, biyolojik arıtma görevi gören sazlıklar ile milyonlarca canlının yaşam ve üreme alanı olan sulak alanlar yok edildi.

‘KANUNLAR UYGULANMIYOR’

Van Çevre ve Tarih Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, dünyada olduğu gibi bölgede de su krizinin yaşandığını belirterek, özellikle Wan Gölü Havzası’nda çok ciddi şekilde suyun azalmasının ciddi kaygılara neden olduğunu söyledi. Son dönemde AKP ile birlikte yaşanan doğa tahribatlarının çok ciddi sorunlara kaynaklık ettiğini altını çizen Kalçık, “Dünyanın her tarafında ekolojik ve çevresel sorunlar var. Bunlarla ilgili yönetmenlikler, kanunlar ve kurallar var. Ama bizim bölgemizde hiçbir kanun ve kural uygulanmıyor, doğa talan ve tahrip ediliyor. Wan Gölü’nde büyük bir su kaybı yaşanıyor. Bu su kaybı küresel ısınmanın yanında yanlış uygulamalardan da kaynaklanmaktadır” dedi.

‘AKP CANLILARIN YAŞAM ALANLARINI YOK EDİYOR’

Kalçık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Wan Gölü kadar önemli sulak alanlarımız ve sazlıklarımız var. Bu sulak alanlarımızın bataklık olduğu ile ilgili bir algı oluşturularak, bataklıkların korutulması mantığıyla hareket ediliyor. Bu alanlarımız, değerlerimizdir. Bu sulak ve sazlıklarımız birer ileri biyolojik arıtmalarımızdır. Aynı zamanda milyonlarca canlının üreme ve yaşam alanıdır. Sulak alanlar ve sazlıklarımız birer oksijen kaynağıdır. Yaşam alanları rant ve çıkar uğruna yok ediliyor. AKP, Wan Gölü havasında binlerce dönüm sulak ve sazlık araziyi kurutarak betonlaştırdı ve rant yerleri haline getirdi. Kanuna göre sulak alanların doldurulması, tahrip edilmesi ve imara açılması suç olmasına rağmen bu alanlar yok edildi.”

‘ATIKLARIN WAN GÖLÜ’NE DÖKÜLMESİ YAŞAMIN KARARTILMASIDIR’

Yaşanan bu tahribatlar nedeniyle Wan Gölü balığının neslinin tükenmeye doğru gittiğini ifade eden Kalçık, “Wan Gölü çevresinde bulunan evsel ve kanalizasyon atıklarının Wan Gölü’ne dökülmesi çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bölgede Kürt kimliği inkar edildiği gibi, Kürt coğrafyasındaki ekolojik sorunlar da yok görülüyor. Bir düşman politikası uygulanıyor. Bu anlamda buradaki tüm insanlara çağrımız, ekolojiye ve yaşama saygılı olmasıdır. Yaşamı karartmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.