Kürdistan’ın 6 yılı Vietnam’ın 10 yılını geçti

Türk devletinin, sahadaki sonuçları ve ekonomik maliyetini sakladığı Kürtlere karşı savaşının son 6 yılındaki şiddeti ve yarattığı maddi/manevi tahribat, Vietnam savaşının son 10 yılını aştı.

Türk devleti, Kürt halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşının sonuçlarını açıklama gereği duymuyor. Sadece propaganda amaçlı çarpıtılan rakamları açıklıyor. 35 yıldır savaş sahasındaki gerçekleri kamuoyundan saklıyor. Türkiye kamuoyu, 35 yıllık savaşın maddi ve manevi maliyetini ciddi bir sorgulama gereği duymuyor. Bu yöndeki çabalar, devletin şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor.

Türk devleti her ne kadar savaşın sonuçlarını ve maliyetini saklamaya çalışsa da Kürt Özgürlük Hareketi yaşananları detaylı olarak paylaşıyor.

Özellikle 2000’li yılların başından itibaren yaşanan çatışmaların sonucu, bazı eksikliklerine rağmen; son 6 yılda ise düzenli olarak paylaşılıyor. Böylece savaşın şiddetini ve maliyetini hesaplama konusunda önemli bir veri kaynağı sunuyor.

VİETNAM İLE KIYASLAMA

Kürdistan’da yürütülen savaşın daha önceki gerilla savaşları ile benzerlikleri tartışılır, kıyaslamalar yapılır; en önemlisi Vietnam savaşıdır. Benzerlikler ve güç dengeleri açısından bu değerlendirmeler, Kürdistan’da yaşanan savaşın boyutuna ilişkin önemli sonuçlara işaret ediyor.

Vietnam savaşı 20 yıldan fazla sürdü ama Amerika’nın dahil olduğu dönem en şiddetlisidir.

Vietnam savaşının 10 yılı ile Kürdistan’da süren savaşın son 6 yılını karşılaştıralım. Vietnam savaşının son 10 yılı en şiddetli dönemindeydi ve 1984’ten beri Kürdistan’da süren savaşın da 2015-2021 yılları arasındaki son 6 yılı, en şiddetli dönemi olarak görülüyor.

ABD’NİN VİETNAM’DAKİ 10 YILI

1963’te savaşa dahil olup 1973’te kaybederek Vietnam’dan çekilen ABD, bu süre zarfında 8 milyon ton bomba ve 15 milyon ton cephane kullandı.

Savaşın maliyeti ise 350 milyar dolar olarak açıklandı. Savaş maliyeti ve sonuçları, kamuoyu baskısıyla paylaşıldı. Böylece halk, bu haksız savaşın manevi ve maddi olarak yarattığı tahribatı anladı; sonlandırması için hükümet üzerinde ciddi bir baskı kurdu.

Süper askeri güce ve devasa kaynaklara sahip olmak, haksız bir savaşta yenilginin önüne geçemedi.

KÜRDİSTAN’IN SON 6 YILI

Türk devletinin Kürt halkına karşı 35 yıldır sürdürdüğü soykırım savaşındaki son 6 yılın verilerine bakıldığında Vietnam savaşını katbekat aştığı görülüyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (BİM) Temmuz 2015’ten Kasım 2021’e kadar olan verilerine göre tablo şöyle:

* 4 bin 881 kez hava bombardımanı ve 3 bin 824 kez topçu atışlarıyla karadan bombardıman yapıldı.

* Türk ordusunun envanterinde bulunan ve kullandığı mühimmatların ağırlıkları (üstelik asgari ağırlıkları) esas alındığında, 4 milyon 460 bin 614 ton bomba kullanıldığı anlaşılıyor.

* Türk ordusu bin 865 saldırı gerçekleştirdi; 6 bin 561 defa çatışma veya temas yaşandı. Operasyonların ortalama süreleri ve yaşanan çatışmaların verileri hesaplandığında kullanılan cephane miktarının yaklaşık 5 milyon ton olduğu ortaya çıkıyor.

BU RAKAMLAR NEDEN EKSİK?

Kürdistan’da 6 yıllık savaşın tablosu bu şekilde ise 1984-2015 dönemi, öz yönetim direnişleri ve 2018’den itibaren Rojava’yı işgal saldırıları da eklediğinde ortalama olarak en az 25 milyon ton bomba kullanıldığı sonucuna varılıyor.

Üstelik BİM’in resmi kayıtlarına geçen bilgiler, tek haneli olarak hesaplanıyor; herhangi bir yerde gün boyu devam eden ve onlarca defa ağır bombardıman yapılmışsa da ‘bir bombardıman’ olarak kayıtlara geçiyor. Bazı bombardımanlar ve çatışmaların sonuçları mevcut savaş koşullarından dolayı ancak uzun bir süre sonra netleştiği için bu bilgiler, BİM’in resmi günlük açıklamalarına yansımıyor fakat kayıtlarda detaylarıyla belgeleniyor.

EKONOMİK MALİYETİ HESAPLANAMIYOR

Ekonomik olarak bu savaşın son 6 yılının maliyetine ilişkin ise Türk devletinin karartmasından dolayı net bir rakama ulaşmak zor.

Sadece bombaların fiyatı değil, her gün bombardıman yapan uçakların bakım maliyeti, yakıt miktarı, parçalarının yenilenmesi, paralı orduya harcananlar, her operasyona çıkıldığında yapılan masraflar, askeri sevkiyatta kullanılan araçlar ve diğer harcamalar göz önüne alındığında devasa bir bilançoya ulaşmak mümkün.

Türk devletinin savaş politikasının,  manevi yıkım ve tahribatının yanında ekonomik bir çöküş de yarattığı ortada.