4 parça Lozan’dan çağrı yaptı: Birliğimizi inşa edin artık!

Lozan-Cenevre Kürt ulusal birlik yürüyüşünün birinci etabı sona erdi. Kürt partilerini ulusal birliktelik yapmak için harekete geçmeye çağıran yürüyüşçüler, “Bir yüzyıl daha kaybetmemek için birlik olmak zorundayız” mesajı verdi.

4 parça Kürdistan’dan aralarında tanınmış siyasetçi, yazar, sanatçı, gazeteci, akademisyen, kurum ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu yüzü aşkın ismin, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre’ye başlattığı ulusal birlik yürüyüşünün birinci etabı tamamlandı. Gün boyunca ulusal birliğin zaman geçirilmeden sağlanması gerektiğine dikkat çeken yürüyüşçüler, Kürt partilerini bu noktada sorumluluk almaya çağırdı.

Lozan antlaşmasının imzalandığı binanın bulunduğu Place de Riponne’den başlayan iki günlük, yürüyüşün birinci etabı, Renens kentinde sonlandırıldı. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın Kürt halkının birliği”, “İşgale karşı Rojava’yı savun” sloganları atıldı. Yürüyüşün birinci etabının tamamlanmasının ardından bazı yürüyüşçüler, yürüyüşün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaptı.

XELİL XEMGİN: KÜRT HALKI BİRLİK İSTİYOR

Burada söz alan sanatçı Xelik Xemgin, Kürt ulusal birliğinin sağlanması için Kürt partilerine çağrıda bulundu. Xemgin, “Rojava’daki Kürt çocuklarının isyanları, onların ailelerin yaktığı ağıtlara karşısında artık yeterek diyerek ulusal birliği sağlamalıyız. Eğer ki; bu dönemde bile bir olmazsanız, Kürt birliğini yaratamazsanız.

Bizler artık şarkı söyleyemiyoruz yaşanan acılar karşısında, böyle giderse şarkı söyleyecek kimse bulamayacağız. Sadece anaların çocuklarını toprağa verirken yaktıkları ağıtları duyacağız.  Eğer ki; bu ittifakı ve birliği yapmazsanız, Rojava’da yapılan katliamlara ortak konuma geleceksiniz.

Biz Kürt sanatçılar ve halkı olarak, her köyde her şehirde, her kapıda, yan yana gelerek ittifakımızı kuralım. Siyasi partileri birlik sağlamaları için harekete geçirelim. Düşmanlarımız birbirini öldürse bile, konu Kürt olunca birlik oluyor. Biz neden birlik kurmuyoruz, sizden ricamızdır. Çocukların çığlıklarını, anaların feryatlarını duyun artık. Artık namus günüdür, o gün bugündür. Eğer birliği sağlamazsak, bir yüzyılı daha kaybedeceğiz. Katledilen çocukların isyanına, feryat yakan anaların acısına tek derman bugün ulusal birlikteliğin sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.

ADIL: TÜRK BOYKOTUNU HER YERE TAŞIYALIM

Xemgin’in ardından söz alan Güney Kürdistanlı Kardo Adil ise Türk devletini boykot çalışmalarını hatırlatarak, herkesi Türk devletini boykot etmeye çağırdı. Türk devletine karşı Güney Kürdistan’da yürütülen boykot çalışmalarının önemli olduğunu söyleyen Adil, bunun Kürdistan’ın 4 parçasına ve Avrupa’ya taşınması gerektiğini söyledi. Kürt ulusal birliğinin sorumluluğundan hiçbir partinin kaçmaması gerektiğini vurgulayan Adil, “Kürt halkını işgal ve katliamlardan kurtaracak olan ulusal birlikteliktir” dedi.

İĞREK: KATLİAMA KARŞI BİRLİK OLMALIYIZ

Adil’ın ardından ise Şengal Diaspora Meclisi Eşbaşkanı Fikret İğrek söz aldı. Kürt halkına karşı katliam ve soykırım politikalarının şiddetli bir şekilde devam ettiğini söyleyen İğrek, “Buna karşı durmanın en temel yolu Kürt ulusal birlikteliğinin sağlanmasıdır. Kimse bu görevden kaçamaz” dedi.

Yapılan konuşmalarına ardından ulusal birlik yürüyüşünün birinci etabı tamamlanırken, yürüyüşçüler Renens gösteri salonuna geçti. Burada yürüyüşçülerin katılımıyla ulusal birlik konulu bir panel ardından ise sanatçıların katılımıyla bir konser düzenlenecek.