Çinli virolog: Covid-19 buzdağının sadece görünen yüzü

Covid-19’u ilk tespit eden Çinli virolog Shi Zhengli, yeni salgınları önlemek için virüslerin listesini çıkarmak gerektiğini vurguladı.

Shi Zhengli, koronavirüsleri incelemek için mevcut sağlık krizini beklemediğini belirtiyor.

Çinli virolog, gerçek bir virüs yuvası olarak değerlendirilen yarasalardan 16 yıldır eşantiyonlar almayı hedefleyen seferlere katılıyor.

Bilim çevrelerinde “Bat Woman” olarak adlandırılıyor. Zhengli, net bir hedefi önüne koyuyor: İnsanlara bulaşmadan önce virüsleri sekanslamak.

Çin televizyon kanalı CCTN’ye bir mülakat veren Zhengli, bir kez daha halkı uyardı: “Eğer yeni salgınları önlemek istiyorsanız, hangi virüsün hangi yabani hayvanda olduğunu önceden keşfetmek gerekiyor. Eğer bunları incelemezseniz, yeni salgınlar olacak.”

Zhengli’ye göre Covid-19, “buzdağının görünen yüzünden” ibaret: “Keşfettiğimiz virüsler,  mevcut olanların sadece küçük bir parçasını oluşturuyor. Kabul etsek de etmesek de, doğada çok sayıda virüs var. O halde yeni bir krizden kaçınmak için onları en hızlı şekilde keşfetmemiz gerekiyor.”

Yeni koronavirüsü sekanslayan ve Dünya Sağlık Örgütü’ne bildiren uzman Zhengli’ydi. Bundan önce de 2003yılında 774 kişinin ölümüne yol açan SARS salgını üzerine çalışmıştı. Koronavirüsleri üzerine araştırmaları da SARS virüsü ile başlamıştı. O tarihten beri çok sayıda virüsü listeledi ve analiz etti. Bu durum, Zhengli’nin ağır eleştiriler almasına da neden oldu. Zira, Çinli virolog özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın hedef aldığı Wuhan’daki laboratuvarın müdür yardımcılığını yapıyor. Washington yönetimi, virüsün bu laboratuvardan kaçmış olabileceğini iddia etmişti. Eleştirileri reddeden Zhengli, “Hayatım üzerine yemin ederim ki, hiçbir alakası yok” diyor.

Kararlı olduğunu ifade eden virolog, koronavirüsleri ve yarasa üzerinden hangi hayvana geçerek insana bulaştığını araştırmaya devam edeceğini belirtiyor. Zhengli ayrıca dünya ülkelerini de bu alanda işbirliği yapmaya çağırırken, “Tek başımıza başaramayız” diye kaydediyor.