İsviçre Adalet Bakanı: DAİŞ’li İsviçreliler orada yargılansın

İsviçre Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter, İsviçre vatandaşı olup da DAİŞ saflarında yer alanların, Suriye ve Irak’ta yargılanmasını “tercih ettikleri”ni açıkladı.

YPG, YPJ ile QSD güçleri tarafından tutuklanan Avrupa kökenliler DAİŞ çeteleri için Kuzey Suriye ve Rojava yetkililerinden şimdiye kadar defalarca açıklamada bulunarak, vatandaşlarını ait oldukları ülkelerde yargılama çağrısı yapmıştı.

Bu konuya ilişkin açıklama yapan İsviçre Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter, “Benim için öncelik İsviçre halkı ve güvenlik güçlerinin güvenliğidir” açıklamasında bulunarak, çetelerin bulundukları ülkelerde yargılanmasını tercih ettiklerini belirtti.

“Suriye ve Irak’a kendi istekleri ile savaşmaya gidenleri geri getirerek, İsviçrelileri tehlikeye koyabilir miyiz” de diyen bakan şöyle devam etti: “Onları bulundukları yerlerde yargılayabilir miyiz? Delil toplayıp normal bir prosedür işletebilir miyiz? Çok zor, böylesi bir durumda İsviçreli mahkemeleri düşünün, Suriye’de olup bitenleri nasıl yargılasınlar?”

İsviçre İstihbarat Servisi’ne göre, 93 kişi İsviçre’den Suriye ve Irak’a gitti. Bunlardan 79’unun Suriye ve Irak’ta bulunduğu da istihbarat tarafından belirtiliyor. 27 kişi de ölürken, 16’sının da geri döndüğü bilgisi de paylaşılıyor.

ABD başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Cumartesi günü Avrupa devletlerine, DAİŞ saflarında yer alan vatandaşlarını alarak, yargılama çağrısında bulunmuştu.