ABD’ye göre Rusya Libya’ya savaş uçakları gönderdi

Amerikan ordusu, Rusya’yı Libya’da Halife Hafter güçlerini desteklemek amacıyla savaş uçakları göndermekle suçladı.

ABD’nin Afrika’daki askeri kuvvetlerinin genel komutanı Stephen Townsend, “Rusya açık bir şekilde, Suriye’de yaptığı gibi Libya’daki dengeyi kendi lehine dönüştürmeye çalışıyor” dedi.

Townsend, Rusya’nın, devlet tarafından desteklenen Wagner şirketi gibi, paralı asker gruplarını kullanarak Afrika’da askeri etkinliğini arttırmaya çalıştığı suçlamasında bulundu.

Amerikalı askeri yetkiliye göre, dördüncü kuşak Rus savaş uçakları Suriye’den geçiş yaptıktan sonra Libya’ya ulaştı. Yetkili, bunların Rus uçakları olduğunun anlaşılmaması için boyandığını düşündüklerini belirtti.

Townsend, “Libya’da Rus savaş uçaklarının konuşlandırılmasını tüm aşamalarını gözlemledik” derken, bu uçakların muhtemelen Wagner grubuna yakın destek amaçlı olduğunu savundu.

ABD TÜRKİYE’NİN SUÇLARI KONUSUNDA SESSİZ

Amerikan yönetimi Libya’da Trablus hükümetine açık bir şekilde destek veren ve sorunu uluslararasılaştıran Türkiye konusunda herhangi bir ifade kullanmadı.

Libya, Muammer Kaddafi'nin 2011’de NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülkede iki iktidar var. Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus merkezli olup özellikle Türk rejimi tarafından destekleniyor. Bu hükümette Müslüman Kardeşler ağırlıkta bulunuyor. Türk devleti, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, cephane, zırhlı araç, dron desteğinin yanısıra Suriye’den topladığı binlerce çete mensubunu Trablus’a sevk etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Libya’da bugüne kadar Türkiye’ye bağlı çete gruplarına üye 18'i çocuk en az 318 kişi öldü. 

Diğer paralel hükümet ise ülkenin doğusunda Tobruk merkezli olarak kuruldu. Halife Hafter güçlerinin denetiminde bulunuyor. Hafter güçlerini özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya destekliyor.