Avusturya’da hükümet ülkücülerle görüşmeyi reddetti

Türk faşistlerinin Viyana’daki saldırı ve provokasyonlarına ilişkin bu hafta başbakanlıkta yapılacak zirveye ülkücülerin davet edilmeyeceği açıklandı. Zirveye Kürt ve diğer Türkiyeli göçmen kuruluşları katılacak.

AKP-MHP iktidarının desteklediği Türk faşist gruplar geçtiğimiz 25 Haziran’dan itibaren birkaç gün arka arkaya Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürtler ile Erdoğan rejimi muhalifi kesimlere saldırmıştı. Peş peşe yaşanan saldırıların ardından Viyana ve Ankara yönetimleri arasında kriz yaşanırken, başta başbakan Sebastian Kurz olmak üzere Avusturyalı üst düzey yetkililer, AKP-MHP iktidarını suçlamışlardı.

Avusturya’nın gündemine oturan ülkücülerin saldırı ve provokasyonlarının ardından Kürt ve Türk dernekleri başbakanlıkta yapılması planan bir kriz zirvesine davet edilmişti. Ülkücü derneklerinin üyelerinin de zirveye katılacağı bilgisinin Avusturya medyasında yer almasının ardından Viyana hükümeti geri adım atmak zorunda kaldı.

‘ZİRVEDE AŞIRI MİLLİYETÇİLER OLMAYACAK’

Televizyon kanalı Ö1’ye konuşan Uyum Bakanı Susanne Raab, aşırı milliyetçi Ülkücü derneğinin zirveye davet edilmediğini açıkladı. Bakan Raab “Kürt ve Türk derneklerini davet edeceğimiz, onlara Türkiye’deki siyasi çatışmaların buraya yansıtılmaması gerektiğini söyleyeceğiz” diye konuştu.

Ardından da bakan Raab’ın bürosundan resmi açıklama geldi. Açıklamada ülkücü derneğinden hiç kimsenin zirveye katılmayacağı belirtildi. Viyana hükümeti bu hafta Cuma gününe kadar zirveyi gerçekleştirmek istiyor. Zirveye Uyum Bakanı Susanne Raab ve İçişleri Bakanı Karl Nehammer’in yanı sıra siyasi uzmanlar ile güvenlik birimlerinden yetkililerin katılacağı açıklandı.