Siyasi soykırım operasyonu: Çok sayıda gözaltı-YENİLENDİ II

Siyasi soykırım operasyonları kapsamında HDP'li belediye eşbaşkanları, eski milletvekili ve yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Siyasi soykırım operasyonları kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 5-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerini gerekçe göstererek 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. O tarihte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlardan ismi tespit edilenler şunlar:

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, HDP Ankara eski Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, Ayla Akat Ata, Gülfer Akkaya, Beyza Üstün, Dilek Yağlı, Can Memiş, Altan Tan, Emine Ayna ve Günay Kubilay.

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, gözaltına alındığı sırada evinin önünde toplanan  halk, “Bu halk seninle gurur duyuyor”, “Bu şehir seninle gurur duyuyor” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

Bilgen’in, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara’ya götürülmesi bekleniliyor.  

HDP MYK, siyasi soykorım operasyonu sonrası olağanüstü gündemle toplanma kararı aldı. MYK üyeleri, saat 18:00’de HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında parti genel merkezinde bir araya gelecek.

Geçtiğimiz günlerde Saray'a giderek AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün "Kobanê soruşturması" kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti.