Dağlarda anı sonsuzlaştıranlar

Kürdistan dağlarında anı sonsuzlaştırıp tarih yazmaya devam eden gerillayı anlatmak, aktarmak, tarihsel hafızaya nakşetmek gerekir.

Kürdistan’ın dört parçasından aynı davaya inanmış halk çocuklarıdır. Rüzgarın atına binip, halkının devrimcileri, öncüleri ve savaşçıları olmaya karar verenlerdir. 45 yıldır bitmeyen sonsuz ütopyaları da birdir.

Onların ocağı, barkı, evi, dağların zirveleri, doruklarıdır. Silah çatıp, intikam da alırlar. Satranç oynar, yemek yapar, nöbet tutarlar. Her biri, bir türküde, bir ütopyada kendini bulur. Bir kitabı, filmi, romanı birbirlerine tavsiye ederler. Tarih bilincini tartışırlar. Onların kutsal bir davaları var. Hiçbir şeyi zamana yaymazlar. Yaşadıkları kadar ölümle alay ederler.

Kürt gerçekliğini, Kürtlerin varoluşunu dile getirirler. Soykırım, inkar ve imha sistemini tahlil edip PKK gerçekliğini anlatırlar. Kendi ilkelerinden vazgeçmezler. Oturup kavgadan, anılardan söz eder; yeryüzünün aşkını konuşurlar. Felsefeyi, sanatı, edebiyatı tartışırlar.

Toplumsal sorunlara kadar kendilerini tanımayı da bilirler. Toplumsal kültürlerine ve değerlerine bağlı kalarak, direnerek, bedel vererek, bu günlere gelindiğinin farkındalar.

Önderliğin ve halkın hakikatine susamış, inanmış, binlerce gerillanın yaşamından bahsediyoruz. Hakikatin izinde yol alan günümüzün Derwêşleri de olan modern gerilladan. Kürdistan dağlarında anı sonsuzlaştırıp tarih yazmaya devam ediyorlar.

Bu tarih yazanları bir nebze de olsa anlatmak istiyoruz. Gördüğümüz, tanık olduğumuz bu kahramanların yaşamını kareleyerek, kameramıza ve hafızalarımıza kaydediyoruz. Bununla yetinmeyip, bu kutsal toprakların evlatlarını tarihi bir bilinçle, tarihi hafızaya yerleştirmek istiyoruz…