Fransa Türkiye’ye karşı uyardı: Kaderimizi başka güçlere bırakmam

14 Temmuz Fransa Ulusal Günü vesilesiyle ordu mensuplarına hitap eden Cumhurbaşkanı Macron, isim vermeden Türkiye ve Rusya’ya karşı Akdeniz’in kaderinin korunması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Libya ve Doğu Akdeniz’deki kirli politikalarına karşı sert açıklamalarıyla bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın Akdeniz’deki jeopolitik konularda daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini yineledi.

‘KADERİNİ BAŞKA GÜÇLERE BIRAKMADAN’ POLİTİKA BELİRLEME ÇAĞRISI

Aynı zamanda ulusal bayram olan Fransız Devrimi’nin yıl dönümü olan 14 Temmuz vesilesiyle ordu mensuplarına konuşan Macron, “Avrupa’nın Akdeniz’deki jeopolitik meselelere el atması, ‘başka güçlere bırakmadan’ kendi kaderini yönetmesi hayati önemdedir” dedi. Macron’un ‘başka güçlerden’ kastının Rusya ve Türkiye olduğu anlaşıldı.

Akdeniz’in önümüzdeki yıllarda farklı sorunlar nedeniyle önemli bir mücadele alanı olacağının altını çizen Macron, deniz sahanlarına dair anlaşmazlıklar, Libya’daki iç savaş, göçmenler, kaçakçılık ve sualtı kaynaklara erişim gibi konuların önemli sorunların başında geldiğini vurguladı.

‘YENİ GÜÇLERE’ KARŞI AVRUPA ROLÜNÜ YENİDEN BELİRLEMELİ!

Akdeniz’de ‘yeni güçlerin oyunlarına’ dikkat çeken Macron, “Avrupa, Akdeniz’deki rolünü ve yerini saflığa ve rehavete mahal vermeden yeniden belirlemelidir” diye konuştu. Macron, devamla şöyle dedi: “Akdeniz, biz (Avrupa) olmadan kalıcı bir barış inşa edemez. Geleceğimizin başka güçler tarafından inşa edilmesini kabul edemeyiz.”

Macron, Avrupa Birliği’nin (AB) acilen bir Akdeniz politikası oluşturması gerektiğinin de altını çizdi.

Libya’daki iç savaşa dikkat çeken Macron, bu ülkedeki istikrarın hem güneyindeki Afrika ülkelerinin hem de Avrupa’nın güvenliği için hayati önemde olduğunu vurguladı. Macron, Libya’da taraflar arasında acilen ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaparken, Türkiye’nin ülkeye gönderdiği çeteleri ve silah sevkiyatını kastederek, ‘silah ve paralı asker sevkiyatına’ son verilmesi gerektiğini söyledi.

LİBYA VE AKDENİZ ÜZERİNDEN ANLAŞMAZLIK YAŞANIYOR

Fransa birçok kereler Türkiye’nin Libya iç savaşındaki kirli oyunlarına karşı uyarmıştı. Ayrıca Türkiye’nin Kıbrıs’ın egemenlik hakkını ihlal ederek Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondajları başlatması uluslararası hukuka aykırı.

Son olarak geçtiğimiz ay Fransa donanmasına ait NATO görevi yürüten bir geminin Türk donanmasına ait bir gemi tarafından taciz edilmişti. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, NATO’yu Türkiye’nin tehdit politikaları konusunda uyarmış ve "Birlik içinde karmaşık anlar olabileceğini biliyoruz ama deve kuşu gibi davranıp ortada bir Türkiye sorunu yokmuş gibi yapamayız. Bunu görmeli, konuşmalı ve çözmeliyiz" demişti.