Hamaney, üç Avrupa ülkesine 'alçak' dedi

İran dini lideri Ali Hamaney, sekiz yıl aradan sonra başkentte kıldırdığı Cuma namazında bir çok konuyu değerlendirdi.

Hamaney’in konuşmasında öne çıkan konular, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesi, İran’ın ABD’ye misillemesi, yolcu uçağının düşürülmesi ve nükleer anlaşma oldu.

HAMANEY’E GÖRE ALLAH’IN GÜNLERİ...

3 Ocak’ta Kasım Süleymani’nin öldürülmesine karşı “onlarca milyon kişinin” sokaklara çıktığını savunan Hamaney, o günün “Allah’ın günü” olduğunu söyledi.

Hamaney, İran’ın 8 Ocak günü Irak’ta iki Amerikan üssünü vurmasını da “Allah’ın günlerinden biri” olarak tanımladı. Hamaney, “Bir ulusun, rahatsız eden ve kibirli küresel bir güce böylesine tokat atabilmesi Allah’ın gücünü gösteriyor” iddiasında bulundu.

Hamaney’e göre İran’ın Amerikan üslerini vurmasıyla ABD’nin “ünü” darbe aldı. İran dini lideri, hiçbir şeyin bunu telafi edemeyeceğini belirterek, “Yaptırımlar Amerika’ya kaybettiği prestijini veri vermeyecek” dedi.

Devrim Muhafızları’nın dış operasyonlarını yöneten Kudüs Gücü üyelerinin de “sınır tanımayan savaşçılar” olduğunu ve “ezilmişlerin onurunu koruma ihtiyacı olduğunu her yerde olacağını” öne süren Hamaney, “Onlar ulusumuzu savaştan, terörizmden ve yıkımdan uzak tutanlardır” dedi.

‘AMERİKA VALELERİ’ SUÇLAMASI

8 Ocak’ta Devrim Muhafızları’nın “yanlışlıkla” düşürdüğü belirtilen uçak felaketini için ise “kalbimizi yakan acı kaza” diyen, bazılarının Süleymani’yi unutturmak için bunu kullandığını savundu. Hamaney, bu ifadeleriyle uçak felaketi ardından iktidar karşıtı göstericileri hedef aldı.

Nükleer anlaşmanın imzacısı Avrupa ülkeleri olan Fransa, İngiltere ve Almanya’nın “ihtilaf mekanizmasını” devreye koyacakları açıklamasına da değinen Hamaney, bunun da Süleymani’nin ölümü, cenaze töreni ve İran misillemesini gölgeleyen büyük olaylardan biri olduğunu ifade etti.

Hamaney, “Bu üç ülke (İran-Irak arasında 1980-88’deki) savaş sırasında yapabildikleri kadar Saddam Hüseyin’e yardım eden ülkelerdir” dedi. Dini lider şunları ekledi: “Şimdi, kelimenin tam anlamıyla Amerika valeleri olduklarını kanıtladılar. Bu alçak hükümetler İran’ın boyun eğmesini bekliyorlar.”