HPG: Komutan Ulaş Dersim şehit düştü

Komutan Ulaş Dersim’in(Ulaş Doğan) şehit düştüğünü açıklayan HPG, “Başta Dersim halkı, gençleri, Kürdistan halkı ve biz yoldaşları tarafından her daim örnek alınacak, mücadele bayrağı yükseltilerek zafere ulaştırılacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şunlar belirtildi:

“Kahraman Kürdistan halkının ve boyun eğmez Dersim’in yiğit evlatlarından komutan Ulaş Dersim yoldaşımız 9 Haziran 2021 günü faşist TC devletinin gerçekleştirdiği bombardıman sonucunda şehadete ulaşmıştır.

Kod Adı: Ulaş Dersim
Adı Soyadı: Ulaş Doğan
Doğum Yeri: Dersim
Anne – Baba Adı: Hekime – Eşref
Şehadet Tarihi ve Yeri: 09 Haziran 2021 / Medya Savunma Alanları

 

Kürdistan Özgürlük Gerillaları olarak, öncelikle Ulaş Dersim yoldaşımızın değerli yurtsever ailesine, Kürdistan halkına ve yiğit devrimcilerin diyarı Dersim halkına başsağlığı diliyoruz.  Ulaş Dersim yoldaş şahsında şehitler çizgisine her daim bağlı kalarak düşmandan mutlaka hesap soracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Ulaş Dersim yoldaşımız 1978 yılında, Dersim’de yoksul ve emekçi bir ailede dünyaya gelmiştir. Sol sosyalist düşüncenin etkili olduğu bir çevrede büyümüştür. Hem Dersim tertelesinin derin acısı hem de binlerce isimsiz kahramanın sömürgecilere asla baş eğmeyen direniş öyküleri ile büyüyen Ulaş yoldaşımız genel bir adaletsizliğin ve haksızlığın olduğunu görmüştür. Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin yürüttüğü mücadele ortamından etkilenmiştir. Faşist Türk devletinin Alevi halkımıza ve özelde Dersim halkına reva gördüğü zulmü asla unutmayan, bu yüzden devlete karşı tepki duyan ve sistemle bütünleşmeyen Ulaş yoldaşımız, PKK mücadelesinin temsil ettiği hakikati görüp PKK saflarına katılma kararı almıştır.

1997 yılında üniversitede mühendislik bölümünde okurken Türk devlet okulunda daha fazla okumayı reddederek Dersim’de gerillaya katılmıştır. PKK yaşamının ve yoldaşlığının gizemine kavuşmak, bu yaşamla bütünleşmek için doğduğu topraklarda bir gerilla olarak devrim yürüyüşüne başlamıştır. PKK gerillalarının hiçbir zorluğa aldırış etmeden büyük bir kararlılıkla mücadele etmesi, samimi ve sıcak yoldaşlık ilişkileri mücadele yaşamının temel mihenk taşı olmuştur. İmkanların en az olduğu, zorlukların ve düşman yönelimlerinin çok fazla olduğu 1997-2002 yılları arasında Dersim dağlarında mücadelesini yılmadan yürütmüştür. Bu süre zarfında çetin mücadele pratiğinden önemli dersler çıkarmış, büyük tecrübe kazanmış ve Bakur gerilla pratiğinde pişmiş yetkin bir komutan olarak 2002’de Medya Savunma Alanları’na geçmiştir.

Xinêre, Kandil, Zap ve Zagros alanlarında kaldıktan sonra 2006 yılında yeniden yüzünü Dersim’e dönmüştür. 2006 yılından 2014 yılına kadar Dersim dağlarının birçok alanında sorumlu düzeyde faaliyet yürütmüş ve Dersim’de eyalet komutanlığı üyesi olarak görev yapmıştır. Devrimci Halk Savaşı doktrini temelinde işgalci düşmanın ancak gerilla savaşı, öz savunma mücadelesi ve halk direnişinin birlikteliğiyle alt edilebileceğine inanarak öz savunma çalışmalarını da yürütmüştür. Savaşçı, cesur ve inatçı kişilik özellikleri ile hiçbir zorluğu önünde engel olarak görmemiş, mücadele gerekçesi yaparak yürüyüşünü kararlıca sürdürmüştür. 2014 yılında tekrardan Medya Savunma Alanları’na geçmiş, eğitim ve yoğunlaşma ortamlarında kaldıktan sonra yeniden eyalet komutanlığı üyesi olarak görev almış ve şehadete ulaşana kadar da bu görevini başarıyla yürütmüştür. 9 Haziran 2021 günü görevi başında iken gerçekleşen hava saldırısı sonucu şehadete ulaşmıştır.

24 yıllık kesintisiz mücadele yaşamı boyunca Apocu militan savaşçılıktan komutanlığa kadar birçok farklı görevde mütevazice yer almış, her alanda fedakârca pratiğe katılmış olan Ulaş yoldaşımız, yaşamı ve mücadele pratiği ile mücadele tarihimizin unutulmaz komutanlarından biri olacaktır. Başta Dersim halkı, gençleri, Kürdistan halkı ve biz yoldaşları tarafından her daim örnek alınacak, mücadele bayrağı yükseltilerek zafere ulaştırılacaktır. Ulaş yoldaşımızın Kürdistan halkı ve ezilen tüm halklar için öngördüğü özgür ve demokratik sosyalist yaşam amacı mutlaka gerçekleştirilecektir.”