Irak’ta ordu bazı bölgelerde alarma geçti!

Irak’ta protestolar devam ederken, Ulusal Hikme Koalisyonu sorunun çözülmesi için üç aşamalı yol haritası yayımladı. Irak ordusu da Necef, Kerbela gibi bölgelerde alarma geçti.

Irak’ın başkenti ve güneyde yer alan Arap Şiilerin yaşadığı bölgelerde gösteriler, Başbakan Adıl Abdulmehdi'nin istifasına rağmen devam ediyor. Son günlerde protestoculara kimliği belirsiz kişilerce ateş açılmış, bazı kişiler suikast ile öldürülmüştü. Bunların ardından protesto gösterileri, daha çok İran hedeflenerek yapılmaya başlandı.  

Bir yandan gösteriler devam ederken öte yandan da yeni hükümet kurma arayışları devam ediyor.

KERBELA'DA ORDU ALARMA GEÇTİ

Gösteriler, iki hafta önce İran büyükelçilik binasının yakıldığı Şiilerin kutsal kenti Necef ve Kerbela’da da devam ediyor. Son günlerde müdahaleler sonucu çok sayıda gösterici öldü. Gösterilerin yeniden şiddetlendiği ve İran büyükelçiliğinin de yakıldığı Şii Arapların kutsal kenti Kerbela’da güvenlik güçleri tarafından 3 günlüğüne alarm durumuna geçildiği bildirildi.

Irak medyasında yer alan habere göre, Kerbela güvenlik güçleri, ülke genelinde aylardır süren gösteriler nedeniyle güvenlik tedbirlerini üst seviyeye çıkardı.

ZİKKAR'DA RESMİ TATİL

Gösterilerin yoğun bir şekilde devam ettiği Zikkar kentinde ise gösteriler nedeniyle resmi kurumlarda 2 gün tatil ilan edildi. Ordu güçlerinin Kerbela’da alarma geçmesi, Zikkar’da iki günlük resmi tatil ilan edilmesi, eylemlerin kitleselliğini engelleme amaçlı olarak değerlendiriliyor.

BAĞDAT'TA GÖSTERİLER HIZ KESMİYOR

Başkent Bağdat’ta göstericiler, ele geçiridiği bölge ve meydanlarda gösterilerine devam ediyor. Gösteriler Tahrir Meydanı ile  geçtiğimiz günlerde göstericiler tarafından keskin nişancı olduğu iddiasıyla bir gencin ölüdürüldüğü  El-Vesbe Meydanı’nda yoğunluk kazanmış durumda. Dün akşam El-Vesbe Meydanı’nda yaşanan gösterilerde, protestocularla polisler arasında yaşanan çatışma sonucu çok sayıda göstericinin yaralandığı belirtiliyor.

HUMEYNİ'NİN ADI SİLİNDİ

Gösterilerin yoğun bir şekilde devam ettiği ve ilk günden itibaren göstericiler tarafından el konulan Basra’da ise protestolarda İran karşıtlığı da üst düzeye çıkmaya başladı. Dün gösterilerin yoğun ve kitlesel bir şekilde devam ettiği Basra’da göstericiler, kentte İran devrimi lideri Humeyni’nin adının yer aldığı caddenin adını “Ekim Şehitleri Caddesi” olarak değiştirdi.

İran’ın Irak üzerindeki nüfuzuna tepki gösteren protestocularIn, Basra’daki Humeyni Caddesi’nin adını Ekim Şehitleri Caddesi olarak değiştirdiği belirtiliyor.

Öğrencilerin de katıldığı gösterilerde hükümet ve İran karşıtı sloganlar atıldı.

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği'nin 4 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde en az 460 kişi öldü, 20 bin dolayında kişi yaralandı.

ULUSAL HİKME HAREKETİ'NDEN ÖNERİ

Hükümet konusunda Cumhurbaşkanı Berhem Salih parti, koalisyon ve siyasi şahsitlerle birçok görüşme yaptı, görüşlerini açıkladı. Yasal olarak Adıl Abdulmehdi’nin istifasından sonra 15 gün içnde kurulması gereken yeni hükümet süresi dolmak üzereyken, şu ana kadar hükümetin kurulmasına ilişkin ciddi bir gelişme yok.

Irak'taki Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el Hekim, hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen protestocuların taleplerinin yerine getirilmesini içeren 3 aşamalı bir yol haritası yayımladı. Yol haritasında yeni hükümetin kurulmasına da yer verildi.

Resmi Twitter hesabı üzerinden  açıklamada bulunan Hekim, göstericilerin taleplerinin yer aldığı yol haritasının ilk adımında ülkede geçici hükümeti kuracak ve tüm kesimin de rızasını alacak yeni bir başbakanın seçilmesi olduğunu ifade etti.

Şii politikacı Hekim, ikinci adım olarak meclis çatısı altında adil ve insaflı seçim yasasıyla şeffaf ve bağımsız bir seçim komisyonun kurulmasını yer aldığını kaydetti.

Göstericilerin 3'üncü talebinin de erken seçimlere gitmek olduğun belirten Hekim, halkın bu vesileyle anayasal hakkını kullanarak temsilcilerini seçebileceğini belirtti.