Libya konferansı sona erdi

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Libya Konferansının sonuç bildirgesinde ateşkes ve ambargoya saygı duyulması gerektiği belirtildi.

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı sona erdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel sonuç bildirgesini açıkladı. Merkel şunları söyledi: "Ateşkes ve ambargoya saygı duyulacak. Sarrac ve Hafter'in burada olması önemliydi. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi."

Merkel Libya Konferansı kapsamında Hafter ve Sarrac'ın aynı odada bir araya gelmediğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Libya'da yaşanan savaşı “vekalet savaşı” olarak nitelendirdi.

Konferans öncesinde konuşan Johnson, "Temelde dış güçler tarafından yönetilen bir vekalet savaşı ile uğraşıyoruz. Bir tarafta Rusya ve Mısır, diğer tarafta Türkiye ve diğerleri var. Libya halkı yeterince acı çekti. Ülkenin artık ileri gitmesinin zamanı geldi" ifadesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres ise, Libya'nın yabancı aktörlerin de dahil olmasıyla birlikte derin ve yıkıcı bir çatışmaya sürüklendiğini ifade etti. Libya'da askeri çözümün mümkün olmadığını vurgulayan Gutteres,"Tüm ülkeyi saracak bir iç savaşı engellemek için şimdi acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmeliyiz” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri, Libya'daki çatışmanın kabusa dönüşebileceğine ve ülkeyi bölebileceğine işaret ederek sonuçlarının daha fazla terör, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı olacağına vurgu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Türkiye'den Libya'ya savaşçı göndermeye son vermesini istedi.

Konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’den, Libya’ya Suriyeli cihatçıları taşımayı sona erdirmeyi istedi.

Macron, “Trablus kentine Suriyeli ve yabancı savaşçıların getirilmesinin beni ne kadar endişelendirdiğini dile getirmek zorundayım. Bunun sona ermesi gerekiyor. Bundan çıkar sağlayabileceğini düşünenler, kendileri ve hepimizin adına aldıkları riskin farkında değiller” dedi.