LUO Sözcüsü: Önümüzdeki saatlerde büyük bir savaş olacak

LUO Sözcüsü Ehmed El Mismarî, Türk devleti ile UMH güçlerinin Sirte ve Cufra bölgesine doğru hareketlendiğini belirterek, "önümüzdeki saatlerde büyük bir savaşa tanık olacağız" dedi.

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Ehmed El Mismarî, Türk devleti ve ona bağlı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin Sirte ve Cufra şehrine saldırıya hazırlandıklarını belirterek, "önümüzdeki saatlerde büyük bir savaşa tanık olabiliriz" dedi.

Türk devleti destekli UMH güçlerinin Sirte ve Cufra'ya doğru harekete geçtiğini söyleyen LUO Sözcüsü, "Önümüzdeki saatlerde Sirte ve Cufra'da büyük bir savaşa tanık olacağız" ifadelerinde bulundu.

UMH'ye bağlı güçlerin sözcüsü Muhammed Kanunu da bugün yaptığı açıklamada, Sirte ve Cufra gibi petrol şehirlerini geri alacaklarını belirterek, "Elimizden alınan şehirlerimize gidiyoruz. Devletin otoritesini tüm topraklarımızda sağlayacağız" dedi.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN MISIR ORDUSUNA RESMİ DAVET

Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi, bugün yaptığı yazılı açıklamayla, Mısır'a resmi olarak askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. Akile Salih'in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi'nin açıklamasında, "İki ülkenin güvenliği için yakın bir tehdit görülmesi halinde Mısır Silahlı Kuvvetleri Libya ve Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için müdahale edebilir. İşgalcilerle yüzleşmemiz, Libya ulusal kararının bağımsızlığını garanti ediyor ve Libya’nın egemenliği, birliğini ve servetini koruyor" denilmişti.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NİN DAVETİ NE ANLAMA GELİYOR?

2015 yılında imzalanan Suheyrat anlaşmasıyla Libya'nın yönetimi için Libya Temsilciler Meclisi ile Müslüman Kardeşler denetimindeki UMH resmi temsilci olarak belirlenmişti. Türk devleti UMH'ye verdiği desteği "UMH'nin Libya'nın meşru temsilci" olduğunu iddia ederek, uluslararası hukuka dayandırıyor. Bir diğer meşru temsilci, Libya Temsilciler Meclisi'nin de Mısır ordusunu davet etmesi, Libya savaşında yeni bir duruma işaret ediyor.

TÜRK DEVLETİ SİRTE VE CUFRA'YI İSTİYOR!

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün verdiği bir röportajda, ateşkes için LUO güçlerinin Sirte ve Cufra'dan çekilmesini ön şart olarak koştuklarını ancak bunun kabul edilmediğini belirtmişti.

SİSİ SİRTE VE CUFRA'YI 'KIRMIZI ÇİZGİ' İLAN ETMİŞTİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, geçtiğimiz günlerde Libya sınırında bir karargahta orduya yaptığı konuşmada, "Sirte ve Cufra'nın Mısır'ın kırmızı çizgisi olduğunu" ve saldırı olması durumunda "askeri müdahalede bulunabileceklerini" açıklamıştı.

STRATEJİK ÖNEMDE İKİ BÖLGE: SİRTE VE CUFRA

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'nin Akdeniz'e kıyısı bulunuyor ve hem bir liman kenti hem de petrol yataklarının bulunduğu bir yer. Güneyindeki Cufra bölgesi ise Libya'nın en zengin petrol rezervlerinin bulunduğu bir bölge.